UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (85): Strada Mare din Fălticeni

Până în 1983 aceasta era imaginea unei porțiuni din strada Republicii din Fălticeni sau Strada Mare, cum era ( și este ) alintată de localnici.  Vechiul oraș aduna în centru un cinematograf, Popular, inclus în corpul de clădiri, Cooperația de Consum, hotel, magazine, restaurant, sediul ACR, librărie.  O scurtă vreme a funcționat acolo și Biblioteca orășenească.  La etaj, locuințele cu tavan înalt dădeau o notă de eleganță aparte, la fel și teii ornamentali plantați pe trotuare.

Strada pavată cu piatră cubică, actuala  faleză,  era deschisă circulației auto, dar traficul era nesemnificativ comparativ cu astăzi.  Pe o parte din trotuar, aproape de intersecția cu actualul bulevard al Revoluției, erau montate grilaje pe care stăteau rezemați chibiții timpului…

La începutul anilor ‘80 toate acestea au devenit amintire, o dată cu sistematizarea urbanistică.  Locul vechilor clădiri a fost luat de blocuri cu spații comerciale la parter.  Această porțiune din strada Republicii avea să fie închisă circulației vehiculelor și transformată în zonă de promenadă.

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Please copy the string Pyb7C2 to the field below:

  1. Ce oras a fost Falticeniul! Se vede cum am regresat, aceleasi cladiri construite in aceleasi timpuri astazi inca stau in picioare in alte orase si ofera un cadru identitar spatiilor publice. Zonele indicate sunt azi pline de mizerie si de kitsch-uri, panouri mizere si publicitate jegoasa. Uitati-va la fotografia veche si admirati calitatea spatiului public de odinioara (indiferent ca trecea o strada sau un pietonal…). Am fost candva frumosi!