FOTO  /  Expoziție de pictură Mariea Lungu și prelegeri despre familia Cazaban la simpozionul ”Fălticeni – oameni de seamă” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

FOTO  /  Expoziție de pictură Mariea Lungu și prelegeri despre familia Cazaban la simpozionul ”Fălticeni – oameni de seamă”

De    •   Publicat acum 2 ani, 22 aprilie 2018   •   Fara comentarii

Iubitorii culturii din Fălticeni au participat, ieri, în incinta Complexului Regal Gold, la simpozionul  Fălticeni – oameni de seamă,  organizat de Asociația  Lumina  și care a debutat cu prezentarea expoziției de pictură  Și natura are suflet  semnată Mariea Lungu.

Au vorbit elogios despre creația ei Loredana Ceică  “Nu are prea multă experiență, dar și-a găsit acea pasiune, acea căutare în timp, și-a găsit locul ei. Este prima dumneai expoziție, cred că de la an la an va progresa, pentru că promite” )  și Delia Leizeriuc  “Aspirațiile profunde sunt întotdeauna îndrăznețe, iar împlinirea lor presupune capacitatea de a înfrunta piedici. Lucrările relevă evoluția Mariei Lungu, culoarea câștigă în cultură și suculență” ).

Două tablouri donate de Mariea Lungu au fost incluse într-un eveniment caritabil, fondurile strânse urmând a fi direcționate spre așezământul de ocrotire din Bogdănești.

 

Programul a continuat moderat cu discreție de Dan Dascălu, care a invitat-o pe Elena Brândușa Steiciuc să își exprime punctele de vedere referitoare la monografia Ginei Puică  Theodor Cazaban ou la revolte silencieuse,  după care Gina Puică a detaliat subiectul  Theodor Cazaban – călător între Fălticeni și Paris.

 

Într-o liniște deplină, încadrată de aplauzele binemeritate, maestrul Eugen Dimitriu a vorbit despre  “prietenul meu, Dorel Cazaban”.   Colegi de liceu, cei doi au trăit împreună nu numai momentele de învățătură, ci și pasiunile vârstei.  “Dorel a fost studentul lui Tudor Vianu, profesorul l-a socotit cel mai pregătit din an și nimic nu l-a făcut să-și schimbe părerea până la terminarea studiilor universitare.  Ultima întâlnire cu el a avut loc la Fălticeni, la revelionul din 1944, în casa unui prieten al său de pe strada Ștefan cel Mare.  De atunci nu l-am mai văzut pe prietenul la care țineam.  O jumătate de secol să nu schimbi o vorbă, mulțumindu-te să-i asculți vocea la posturile de radio bruiate, iată de ce am avut parte până la așa-zisa revoluție din 1989”  a rememorat Dimitriu.

El a reamintit editarea lucrării  Cazabanii, o cronică de familie  lansată în 2004 și a detaliat lista personalităților din familia Cazaban.

Lui Dan Dacălu i-a revenit misiunea de a încheia simpozionul cu prelegerea  Cazabanii – sociologia unei familii de intelectuali din Fălticeni,  cu trimiteri la sociologul Mircea Vulcănescu.

Felicitări Asociației  Lumina  pentru această întâlnire de ținută intelectuală, care mai scoate din amorțire viața urbei, și gazdei Regal Gold care s-a pregătit așa cum trebuie pentru un asemenea eveniment.

 

 

 

 –

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

Foto : MIHAI SPÎNU

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 22 aprilie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 22, 2018 @ 8:07 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string fkt9fM to the field below: