Firme mari din județul Suceava, amendate de Consiliul Concurenței pentru licitații trucate: Loial, Egger,Schweighofer, Marelvi, Pro Casa, Dorna - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Firme mari din județul Suceava, amendate de Consiliul Concurenței pentru licitații trucate: Loial, Egger,Schweighofer, Marelvi, Pro Casa, Dorna

De    •   Publicat acum 2 ani, 28 martie 2018   •   Fara comentarii

 • de asemenea, pe listă se află și Camera Notarilor Publici, Pitura și Revine

 

 

La conferința de presă susținută azi la Consiliul Județean Suceava, președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu și subordonații care l-au însoțit au detaliat rezultatele investigațiilor derulate în ultimii ani la nivel național, cu trimiteri la cazurile din județ.

Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii, au încasat amenzi de 2.810.243 lei ( aprox. 600.000  euro ) pentru stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiţiei.

Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată de Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi, în special prin e-mail, dar și direct, în cadrul unor reuniuni special convocate.

În județele Suceava și Botoșani onorariile minimale au fost puse în practică de toți notarii publici, intrați în profesie anterior declanșării investigației, cu excepția unuia care s-a delimitat public de această practică ilegală (după punerea în aplicare).

Un notar public a recunoscut participarea la înţelegere şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază”  au menționat membrii Consiliului Concurenței.

La programul  Laptele și cornul  au fost stabilite amenzi de 8.951.540 lei ( aprox. 1,9 milioane euro ) către Albalact SA,  Simultan SRL,  Dorna  SA,  Lacta SA , Deltalact SA – companii producătoare de lactate care au trucat licitaţii organizate în 2010 şi 2011 în judeţele Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj.

În domeniul lacuri și vopsele amenzile s-au ridicat la 18,86 milioane lei ( aprox. 4,19 milioane euro ), fiind sancționate 128 companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele (6 producători şi distribuitorii acestora) – înţelegeri verticale dintre 6 producători – Policolor SA, Deutek SA, Swarco Vicas SA, National Paints Factories Company SA, Azur SA şi Kober SRL – şi distribuitori pentru fixarea preţurilor de vânzare şi revânzare, limitarea comercializării produselor, împărţirea pieţelor de desfacere (companii sancționate din județul Suceava   Bio-Star, Pitura, Pro Casa, Promo Plus).

Consiliul Concurenței a efectuat controale în sectorul adezivi și mortare pentru polistiren, fiind date amenzi de 691.496 lei (aprox. 150.000 euro ) către ITAL-KOL şi 8 distribuitori pentru fixare de preţuri pe piaţă (din județul Suceava a fost sancționată  Revine Impex), precum și în domeniul centrale termice, cu amenzi de 14.051.840 lei ( aprox. 3,1 mil. euro ) pentru fixarea preturilor de revânzare : Baxi România şi 50 de distribuitori, Ariston şi 15 distribuitori (companie sancționată în județul Suceava –  Marelvi Impex).

La investigații în derulare, sunt cercetate trucări de licitații la lucrările de infrastructură pentru transportul gazelor naturale și a lucrărilor conexe – S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A în anul 2011, pentru atribuirea unor contracte de lucrări de construcţii şi reabilitare de conducte pentru transportul gazelor naturale şi a echipamentelor aferente; împărţirea a 11 licitaţii de construcţii de conducte gaze naturale între 14 ofertanţi ( companie investigată în județul Suceava –  Instcomp ).

Alte sancțiuni ale Consiliului Concurenței vizează domeniul prelucrării lemnului –  Egger România  și  Holzindustrie Schweighofer  – posibile înţelegeri anticoncurenţiale referitoare la fixare de preţ şi împărţire de piaţă, cu ocazia licitaţiilor şi negocierilor organizate de Romsilva, în vederea achiziţionării de masă lemnoasă ( companii investigate în județul Suceava –  Saniral  și  Nico Paul ).

Ultimele informații prezentate azi la Palatul Administrativ Suceava au fost cele referitoare la sectorul marcaje rutiere: posibilă împărţire a pieţei în cadrul unor licitaţii publice organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru  atribuirea acordurilor cadru de furnizare a indicatoarelor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare rutieră.

Companiile investigate sunt Vesta Investment SRL, Helvespid SRL,  Loial Impex  SRL, IPA SA şi Dual Man SRL.

 –

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 28 martie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: martie 28, 2018 @ 3:47 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string XWL47S to the field below: