UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (77): Clădirile cu balcoane de fier de pe strada Republicii din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (77): Clădirile cu balcoane de fier de pe strada Republicii din Fălticeni

De    •   Publicat acum 2 ani, 11 martie 2018   •   1 comentariu

 

În anii ‘70 ai secolului trecut, strada Republicii din Fălticeni încă mai avea clădiri cu etaj și balcoane de fier, care adăposteau la parter diferite magazine și ateliere, iar la etaj locuințe. Porțiunea fotografiată ne arată un magazin alimentar, filiala ACR, berărie, iar mai în dreapta nu a mai încăput cinematograful Popular.

Cei mai în vârstă își aduc, probabil, aminte că, înainte de a fi aprozar, în spațiul respectiv a funcționat un magazin de electrice, iar alături un magazin de confecții pentru copii.  Pe trotuare oamenii se plimbă agale, unul dintr ei chiar îl  fixează cu privirea pe fotograf.  În spatele clădirii era strada care cobora spre piață, spre fosta sinagogă.

Fațada clădirii deja dădea semne de oboseală, semn că sistematizarea urbanistică era iminentă.  ”În 1983 clădirea cinematografului Popular, sub acoperișul căreia se găsea și celebrul  hotel  al orașului, pomenit nu tocmai măgulitor în unele scrieri ale timpului, a trebuit să fie demolată, în locul ei construindu-se un bloc.  Multă lume s-a arătat nemulțumită de măsura luată, însă, spre surprinderea tuturor, demolarea a survenit la timpul potrivit, din cauza trepidațiilor și a unui intens fenomen de eroziune, în cel mult 2 ani de zile clădirea s-ar fi prăbușit, cu consecințe lesne de imaginat”,  scria Vasile Nistoreasa în  Fălticeni repere în timp.

Pe locul respectiv au apărut blocuri cu spații comerciale la parter ( primele au fost magazinul de jucării, atelierul foto și ceasornicăria ). Apoi strada a devenit pietonal, placat cu plăci hexagonale, care recent au fost înlocuite cu pavele.  Rondurile de flori, arborii, mobilierul stradal și stâlpii de iluminat completează imaginea a ceea ce localnicii numesc astăzi  faleză.

 

 

– 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 11 martie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: martie 11, 2018 @ 5:25 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , ,

1 comentariu

 1. Gabi Bursan spune:

  După câte-mi amintesc , lângă hotel nu era nicio berărie. Țin minte un magazin de sport după care ,dacă nu mă înșel ,la un moment dat se mutase fierăria .
  După aprozar era magazinul de menaj și imediat după el cel de confecții.
  Oare mă înșel ? ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Kcj91K to the field below: