VIITORUL DE ASTĂZI: Mașini pentru schimbarea climei și irigarea deșertului Sahara - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

VIITORUL DE ASTĂZI: Mașini pentru schimbarea climei și irigarea deșertului Sahara

De    •   Publicat acum 11 luni, 14 ianuarie 2018   •   Fara comentarii

 

România liberă  prezenta, în ultimele zile ale anului 1967, mai multe estimări ale cercetătorilor mondiali referitoare la modul în care va arăta lumea în 2000.  Chiar dacă recunoaște că unele previziuni pot apărea “visătoare”,  autorul articolului citează săptămânalul francez  Le Nouvel Observateur,  în care se spune că “vor fi inventate mașini pentru schimbarea climei, iar tehnologiile nucleare în scopuri industriale se vor ieftini”.  Este realizat și un calcul al demografiei, în sensul că  “în anul 2000 lumea va număra peste 6 miliarde de locuitori”. 

Iar gândurile despre dezvoltarea tehnologiei merg mai departe, fiind așteptate sporirea mijloacelor de învățământ, dezvoltarea posibilităților de folosire a timpului liber, apariția unor multiple dispozitive vizuale și chiar a  “uzinelor automatizate de eficacitate perfectă”. 

Limbajul generalist arată că, în urmă cu 50 de ani, oamenii erau convinși că vor urma mari dezvoltări tehnologice, dar nu prea știau cum să le definească…   Și, într-adevăr, în anul 2000 populația lumii a ajuns la 6,1 miliarde.

O publicație londoneză,  African World,  era citată pentru a trasa un alt deziderat al mileniului ce avea să vină :captarea surselor de apă din deșertul Sahara.  Irigațiile aveau să transforme dunele de nisip în teren fertil, erau de părere specialiștii.  Tot ei spuneau că, în afară de zăcăminte considerabile de petrol, în deșert existau “uriașe pânze freatice, 7 bazine subterane, fiecare dintre ele alcătuind un sistem”.

Un important ajutor puteau oferi lăcustele, care  “sunt deosebit de sensibile la ușoara evaporare a apei din rezervoarele subterane”,  chiar dacă mult mai eficiente ar fi fost metodele bazate pe izotopii radioactivi de carbon.

Anul 2000 a adus, într-adevăr, irigarea unor zone din Sahara, dar proiectele rămân costisitoare și așteaptă încă alte tehnologii.  Altfel spus, deșertul a devenit oază doar parțial…

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 14 ianuarie 2018
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 13, 2018 @ 5:55 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 7m57TZ to the field below: