Alertă la nivel național: mistreț contaminat radioactiv cu cesiu, împușcat la Botuș - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Alertă la nivel național: mistreț contaminat radioactiv cu cesiu, împușcat la Botuș

De    •   Publicat acum 2 ani, 21 decembrie 2017   •   Fara comentarii

UPDATE / Potrivit documentelor prezentate de şeful Romsilva, exemplarul de mistreţ de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416 a fost recolat în zona Lucina de pe fondul de vânătoare Botuş.

Structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava vor recolta probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.

De asemenea, se vor identifica împreună cu autorităţile locale zonele contaminate pentru interzicerea păşunatului şi a recoltării de masă vegetală şi monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta.

 

 

 

Un mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare 17 Botuș, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, în apropierea frontierei cu Ucraina, a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă Cesiu 137 şi Cesiu 134, a anunţat, azi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Ciprian Pahonţu.

“Carnea care a fost dusă la analize a ieşit cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă, este o noutate pentru noi.

Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare” a precizat Pahonţu pentru  Agerpres.

Şeful Romsilva a precizat că, din cunoştinţele sale, este prima dată când silvicultorii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie.

Contaminarea radioactivă Cs 137 şi Cs 134 este de tipul celei de la Cernobâl.

 

 

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 21 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 21, 2017 @ 1:46 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string cFN6Nn to the field below: