Fostul primar din Baia, Mihail Cîrlan, trimis în judecată pentru afaceri de familie cu banii primăriei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Fostul primar din Baia, Mihail Cîrlan, trimis în judecată pentru afaceri de familie cu banii primăriei

De    •   Publicat acum 2 ani, 20 decembrie 2017   •   Fara comentarii

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a fostului primar din comuna Baia, Mihail Cîrlan, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit rechizitoriului administrat de procurori, la data de 04.06.2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Baia, Mihail Cîrlan a dispus efectuarea unor reparaţii la mai multe obiective din localitate de către S.C. A.-A. T. S.R.L. Baia, societate în cadrul căreia inculpatul deţine calitatea de asociat unic şi administrator, de către S.C. V.T. S.R.L. Fălticeni, societate în cadrul căreia numita C.V., soţia primarului, deţine calitatea de unic asociat şi administrator, precum şi de către S.C. S. S.R.L. Fălticeni, fără a exista aprobarea Consiliului Local Baia.

Deşi potrivit art. 76  alin.1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I, inculpatul Mihail Cârlan  pe parcursul derulării celor două mandate de primar, respectiv în perioada 2009-2013, a achiziţionat pentru Primăria comunei Baia, prin achiziţie directă, materiale de construcţii, produse de birotica-papetărie, materiale de curăţenie şi menaj de la societăţile administrate de soţia sa, respectiv de la S.C. A.-A. T. S.R.L. şi de la S.C. V.T. S.R.L.
Bunurile şi serviciile achiziţionate de la cele două societăţi au fost achitate din contul Primăriei com. Baia, urmare a actelor îndeplinite de inculpatul Mihail Cîrlan, ca ordonator de credite, calitate în care a aprobat angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor din fonduri publice locale ale Primăriei Baia, achiziţionând aceste bunuri prin procedura achiziţiilor directe.

Astfel, inculpatul a aprobat referatele de necesitate întocmite de salariaţii primăriei, a confirmat ca „bun şi aprobat”, prin aplicarea semnăturii şi ştampilei primarului, facturile fiscale emise de S.C. A.-A. T. S.R.L. şi de S.C. V.T. S.R.L., a semnat propunerile de angajare a unor cheltuieli, a angajamentelor bugetare şi ordonanţările de plată şi a semnat ordinele de plată a sumelor reprezentând contravaloarea bunurilor achiziţionate.

Din cercetări,  rezultă  că în perioada 2009-2013, Primăria comunei Baia a emis 70 ordine de plată în favoarea S.C. A.-A. T. S.R.L. şi S.C. V.T. S.R.L., respectiv 4 ordine de plată în valoare totală de 32.137,51 lei în favoarea S.C. A.-A. T. S.R.L.  şi un nr. de 66 ordine de plată  în valoare de 310.847,43 lei în favoarea S.C. V.T. S.R.L. Prin aceste instrumente de plată au fost achitate 4 facturi emise de S.C. A.-A. T. S.R.L. şi 74 facturi emise de S.C. V.T. S.R.L.

 

“Fapta inculpatului  Cîrlan Mihail care în perioada 2009 – 2013, în calitate de primar al comunei Baia, a îndeplinit acte, respectiv a aprobat ca „bun de plată” documentele prin care Primăria comunei Baia a achiziţionat în mod direct produse în valoare de 32.137,51 lei de la SC A.-A. T. SRL Baia şi în valoare de 310.847,43 lei de la SC V.T. SRL Fălticeni, a aprobat propunerile de angajare a unor cheltuieli bugetare, a semnat angajamentele bugetare şi ordonanţările de plată, a semnat ordinele de plată, obţinând în acest mod un folos patrimonial în sumă totală de 342.984,94 lei celor două societăţi în cadrul cărora numita C.V., soţia inculpatului, deţine calitatea de asociat şi de administrator, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Mihail Cîrlan a fost ales primar al comunei Baia în două rânduri: la scrutinul din iunie 2008 şi la cel din 2012, exercitând această funcţie în perioada 2008-2016.

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 20 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 20, 2017 @ 6:54 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 484Lwo to the field below: