Un polițist de la Vadu Moldovei și doi mituitori, condamnați definitiv de Curtea de Apel Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Un polițist de la Vadu Moldovei și doi mituitori, condamnați definitiv de Curtea de Apel Suceava

De    •   Publicat acum 2 ani, 19 decembrie 2017   •   Fara comentarii

 

Curtea de Apel Suceava a decis, ieri, condamnarea la 2 ani și 8 luni cu suspendare a agentului de la Secția nr.1 Rurală Vadu Moldovei, Costel Maftei, pentru infracțiunea de luare de mită, cu o perioadă de încercare de 5 ani și are de efectuat 100 de zile  de muncă în folosul comunității. De asemenea, el a achitat statului 2000 de lei, suma pe care a luat-o ca mită.
Cei doi mutuitori au fost și ei condamnați cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită: Dumitru Baciu – 1 an și 6 luni, și Gheorghe Holotă – 1 ani și 4 luni. Procesul s-a încheiat doar pentru polițistul Maftei care și-a recunoscut vina, și continuă pentru Florin Avrămiuc, fostul şef al Postului de Poliţie Vadu Moldovei şi pentru Daniel Vîrvara, şef al Postului de Poliţie Fântâna Mare.

Sentința de ieri a menținut condamnările stabilite de Tribunalul Suceava și este definitivă.

 

*Cum s-au petrecut faptele

Potrivit probelor administrate de procurori, agentul Florin AVRĂMIUC, şeful Postului de Poliţie Vadu Moldovei, a săvârşit 5 infracţiuni de luare de mită şi 8 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, agentul de poliţie Daniel VÎRVARA, şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare, a săvârşit 2 infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, iar agentul de poliţie Costel MAFTEI, din cadrul Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei, are la activ o infracţiune de luare de mită şi o instigăre la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În perioada august – decembrie 2015, inculpatul Florin AVRĂMIUC, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agent de poliţie, a primit în cinci situaţii, la date diferite, bunuri sau sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor sau constatarea infracţiunilor. În toate cele cinci cazuri inculpatul a constatat săvârşirea de contravenţii sau infracţiuni în cadrul unor controale în traficul rutier şi în nici una dintre situaţii nu a întocmit nici un fel de acte, având în vedere foloasele necuvenite primite.

Una dintre infracţiunile de luare de mită reţinute în sarcina polițistului Florin AVRĂMIUC a fost comisă împreună cu inculpatulMaftei Costel, iar o alta împreună cu inculpatul Daniel VÎRVARA.

Astfel, la data de 08.11.2015, Florin AVRĂMIUC şi Daniel VÎRVARA, ambii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie, au oprit în traficul rutier un autoturism, condus de un minor, care era însoţit de către Baciu Dumitru şi, deşi agenţii de poliţie au constatat că şoferul era minor, aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au întocmit acte de constatare a infracţiunilor săvârşite de minor şi de către Baciu Dumitru (infracţiunea de conducere a unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin.1 Cod penal, şi infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în situaţia prevăzută în alin.1, prev. de art.335 alin.3 Cod penal), iar în schimb agenţii de poliţie au primit de la B.D. suma de 200 lei, sumă care i-a fost înmânată lui Daniel VÎRVARA.

La data de 18.12.2015, Florin AVRĂMIUC şi Costel MAFTEI, ambii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie, au depistat în traficul rutier un TIR încărcat cu cherestea, şi deşi agenţii de poliţie au constatat că şoferul nu deţinea documente de provenienţă şi transport pentru materialul lemnos, aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, în sensul că nu au întocmit acte de constatare şi sancţionare a contravenţiei, prev. de art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar în schimb, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 lei de la o altă persoană (chemată în ajutor de proprietarul materialului lemnos), care a promis celor doi agenţi de poliţie în primă fază remiterea sumei de 1.000 euro cu titlu de mită, apoi a purtat negocierile şi a remis suma de 4.000 de lei. Suma a fost împărțită între cei doi polițiști, câte 2.000 de lei pentru fiecare.

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 19 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 19, 2017 @ 2:16 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string GU9kzQ to the field below: