Senatorul ALDE Ilie Niță, pus sub control judiciar. El este cercetat penal pentru evaziune fiscală - încasări nedeclarate de peste 700.000 lei - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Senatorul ALDE Ilie Niță, pus sub control judiciar. El este cercetat penal pentru evaziune fiscală – încasări nedeclarate de peste 700.000 lei

De    •   Publicat acum 2 ani, 13 decembrie 2017   •   Fara comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 decembrie, față de senatorul ALDE Ilie Niță pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și evaziune fiscală.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 noiembrie, față de Florin Ianovici, avocat în Baroul Suceava şi practician în insolvenţă, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii spun că în perioada 2012-2017, Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava și ulterior senator, a exercitat în fapt atribuţiile de administrare şi control a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

El a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență, din dispoziţia judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.

În acest context, precizează procurorii, în perioada 26.04.2013 – 27.09.2017, Ivanovici, la instigarea lui Niţă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent și nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă.

Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 706.466 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.

Astfel a fost creat un prejudiciu material în acelaşi cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obţinute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor ( care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei ).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Niţă și Ivanovici trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfăşoare activităţile în exercitarea cărora au săvârşit faptele.

Lor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 

 

 

 

 

 

SERGIU JIPA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 13 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 13, 2017 @ 5:20 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string eFV1gW to the field below: