Carne infestată cu pestă porcină africană, intrată din Ucraina și depistată la frontiera cu Ungaria - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Carne infestată cu pestă porcină africană, intrată din Ucraina și depistată la frontiera cu Ungaria

De    •   Publicat acum 2 ani, 13 decembrie 2017   •   Fara comentarii

 

Ion Corduneanu, șeful Direcției Sanitar Veterinară Suceava, a declarat azi că produse infestate cu pestă porcină au intrat din Ucraina și au tranzitat țara de la est la vest, fiind depistate la frontiera cu Ungaria.

“Avem recomandarea să nu se introducă în România produse din carne de porc sau subproduse din carne de porc din Ucraina.

În Ungaria, la controalele care s-au făcut în bagajele călătorilor, s-a depistat carne infestată cu pestă porcină africană, provenită din Ucraina”  a precizat el.

 

Direcția Sanitară Veterinară Suceava a emis o serie de recomandări în legătură cu pericolul extinderii pestei porcine africane, boală mortală pentru care nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase :

-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică

-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici

-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familiile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne

-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație

-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați ( cu crotalie ) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit

-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Semnele îmbolnăvirii sunt temperatură foarte ridicată și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree ( uneori cu sânge ) și urdori la ochi.

Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

 

 –

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 13 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 13, 2017 @ 2:12 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string zGcLvU to the field below: