Operațiunile de căutare a salvamontistului dispărut în munții Călimani, întrerupte de vremea nefavorabilă - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Operațiunile de căutare a salvamontistului dispărut în munții Călimani, întrerupte de vremea nefavorabilă

De    •   Publicat acum 2 ani, 10 decembrie 2017   •   Fara comentarii

Vineri 8 decembrie s-a desfășurat, fără succes, a doua operațiune de căutare a salvamontistului Liviu Pandelea, dispărut în Munții Călimani pe 1 decembrie.

În zonă au acționat 8 salvamontiști și un câine.

“La ora actuală este pericol iminent de avalanșă.

Ținând cont de evoluția vremii, deocamdată nu se poate interveni masiv cu cei de la Asociația Națională a Salvatorilor Montani.

Nu putem expune oamenii la un risc inutil, pentru o operațiune masivă avem nevoie în primul rând de vreme bună”  a precizat șeful Salvamont Vatra Dornei, Petre Ariciuc.

Preşedintele Asociației Naţionale a Salvatorilor Montani din România, prof. Sabin Cornoiu, a menționat că “toți salvatorii montani care participă la această acțiune, în momentul lucrului în zona de avalanșă, vor avea asupra lor sac cu airbag și DVA.

Înainte de începerea acțiunii de căutare, se va stabili o distanță de siguranță de minim 500 de metri între locul de căutare și perimetrul în care pot sta alte persoane care nu fac parte din Salvamont.

În culoarul cel mai îngust al văii, în care nu există posibilitate de retragere în caz de avalanșă , se va încerca monitorizarea echipelor de căutare cu salvatori amplasați la o înălțime suficient de mare încât să nu fie în pericol și să poată interveni imediat în caz de necesitate. 

Voluntarilor și altor structuri care și-au manifestat dorința de a participa la căutări le mulțumim pentru intenție, dar nu putem accepta ca, într-o activitate cu risc maxim să implicăm persoane care nu au o experiență dovedită în astfel de acțiuni, nu au o certificare profesională recunoscută în domeniul salvării montane, care nu au în dotare și nu cunosc modul de utilizare al sacului de autosalvare cu airbag”.

În avalanșa produsă pe 1 decembrie în Călimani a murit Nathy Josse ( 30 ani –  foto alături de Liviu Pandelea ),  iar un al treilea alpinist, Lucian Drăgan, a fost salvat.

 

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 10 decembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 10, 2017 @ 1:38 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string MmtQ0X to the field below: