Întâlnire de afaceri Suceava – Germania.  Afaceriștii locali vor parteneriate, nemții solicită autostrăzi

*președintele CCI Suceava : “Nu avem autostrăzi, dar sunt și alte motive pentru care oamenii de afaceri germani n-au investit în zona noastră, motive de natură geografică, geopolitică”

 

 

 

 

Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germană Sebastian Metz și vicepreședintele Juan Gruben au participat, azi, la o ședință de o oră și 30 de minute la Muzeul de Istorie, cu oameni de afaceri, primari și șefi de instituții din județul Suceava, majoritatea membri sau simpatizanți PNL.

Motivul anunțat,  realizarea unor parteneriate și proiecte comune”,  s-a diluat în luări de cuvânt politicianiste și repetate asiduu în fața a tot felul de audiențe.

În debutul acțiunii, șeful CJ Gheorghe Flutur s-a lansat într-un expozeu cam dezlânat, în care a vorbit despre târguri de turism, afaceri locale, învățământ universitar, aeroportul Salcea, forță de muncă, Spitalul Județean, parteneriatul Suceava – Schwaben și clustere, după care primarul de Suceava Ion Lungu s-a referit la învățământ dual, turism cultural, monumente de artă și conceptul de oraș verde.

 

 

 

 

Metz și Gruben au fost mai pragmatici, cerând cât mai multe artere de circulație corespunzătoare și cât mai puțină birocrație pentru a veni oamenii de afaceri germani în Bucovina.

Ei au fost de părere că participarea la astfel de întâlniri este benefică, pentru că numai așa se pot stabili colaborări eficiente.

Nicolae Troașe, președintele CCI Suceava și patronul Calcarul Pojorâta, a pus degetul de rană, spunând că ”realitatea tristă e că avem, în județ, 2 sau 3 oameni de afaceri germani care sunt acționari minoritari în firme foarte mici.  Germanii se duc mai mult în vestul României.  Și nu sunt nici foarte mulți oameni de afaceri români din județul Suceava care să investească în Germania, sigur că ne-am dori și asta…  Sigur, nu avem autostrăzi, dar sunt și alte motive pentru care oamenii de afaceri germani n-au investit în zona noastră, de natură geografică, geo-politică, ar trebui să spunem lucrurilor pe nume”.

Au urmat la cuvânt mai mulți oameni de afaceri din județ ( profiluri case de vacanță, bijuterii, traduceri, dispozitive medicale ), care au solicitat parteneriate concrete, răspunsul invariabil a lui Metz fiind  ”trebuie să rămânem în contact, vă vom contacta în mod direct, am deschis și un portal care să-i ajute pe întreprinzătorii români”, la care Gruben a adăugat  ”puteți solicita să vă găsim parteneri, dar e un serviciu contracost”.

 

 

 

 


DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

Un comentariu la „Întâlnire de afaceri Suceava – Germania.  Afaceriștii locali vor parteneriate, nemții solicită autostrăzi

  • 18 noiembrie 2017 la 0:05
    Permalink

    Nu avem o sosea de centură cum trebuie in județ. La Fălticeni mergi cu camionul prin centrul târgului soi daca face Coman o chindie pesedista si închide juma de oraș sa prăjească mici traversezi oraș ul in 40 de minute. La Suceava ai jumate de centura de la zona Humor la zona Radauti si pe rest ul neterminat trec ciobanii. La Rădăuți nu sunt bani dar au o lucrare licitata da nu începe inca. In rest w praf.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string CI6uZA to the field below: