Muzeul de Artă Ion Irimescu Fălticeni vrea să recupereze 15 exponate predate, în perioada comunistă, Muzeului Apelor și Galeriei Oamenilor de Seamă - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Muzeul de Artă Ion Irimescu Fălticeni vrea să recupereze 15 exponate predate, în perioada comunistă, Muzeului Apelor și Galeriei Oamenilor de Seamă

De    •   Publicat acum 10 luni, 1 octombrie 2017   •   2 comentarii

 

Muzeul de Artă  Ion Irimescu  Fălticeni a finalizat reinventarierea patrimoniului cultural, managerul Teodor Brădățanu declarând că vechiul dosar de inventar, provenit de la fostul Muzeu Orășenesc, este notat anacronic și conține lucrări înregistrate la mai multe muzee.

“La înființarea muzeelor Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor Mihai Băcescu și Casa memorială Mihail Sadoveanu s-au dat 30 de lucrări ( pictură, grafică, sculptură ) pentru amenajarea instituțiilor menționate.

La momentul predării lucrărilor, în inventar nu s-a specificat modalitatea de preluare, transfer sau custodie.

Solicităm retragerea lucrărilor de la Muzeul Apelor și de la Galeria Oamenilor de Seamă pentru că lucrările au fost expuse, ca timp, peste limita admisă, în spații cu umiditate crescută, lucrările întrunind punctajul pentru clasarea lor în patrimoniul național”  spune el.

În anul 1972, Galeria Oamenilor de Seamă a intrat în posesia a 11 lucrări de grafică realizate de Aurel Băeșu ( 6 ), Ștefan Șoldănescu ( 4 ) și un anonim din sec. XIX.

De asemenea, la Muzeul Apelor au ajuns 3 lucrări de grafică Ștefan Șoldănescu și o sculptură Vasile Vasiliu Falti.

Evaluarea lucrărilor a fost realizată de Ivona Aramă, expert în artă.

În ședința de la sfârșitul lunii septembrie, consilierii locali au primit o informare referitoare la acest aspect, primarul Cătălin Coman spunând că  “am finalizat reinventarierea patrimoniului, sunt anumite probleme, vă rog să veniți cu propuneri concrete în vederea rezolvării problemelor semnalate.

Sunt lucruri mai mult sau mai puțin de actualitate, lucruri foarte vechi, inventarul unor lucrări la Revoluție, nu știu dacă putem rezolva noi ceva în 2017 în anumite probleme apărute în 1989”.

 

 

 

MIHAI SPÎNU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 1 octombrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 1, 2017 @ 1:02 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

2 comentarii

 1. arhivistul spune:

  Extraordinar! Starostele Muzeului Irimescu, după o serie de slujbe de exorcizare, a dat de urma unor exponate pe care le avea în inventar în 1972! Acestea nu sunt în Siberia, așa cum unii
  ar putea să creadă, sunt colea, la doi pași, tot în Fălticeni. De ce e nevoie să bată Bradațanu toaca? Toate cele trei muzee sunt în parohia consiliului local, e nevoie doar de dispoziția primarului Coman pentru reîntregirea patrimoniului Muzeului Irimescu.

 2. mare e gradina spune:

  Asa isi justifica unii functia, urla cat ii tin gura, poate-poate observa cineva cat de competenti sunt.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com