Peste 360.000 tone de deșeuri vor trebui relocate la depozitul ecologic de la Moara - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Peste 360.000 tone de deșeuri vor trebui relocate la depozitul ecologic de la Moara

De    •   Publicat acum 10 luni, 20 septembrie 2017   •   Fara comentarii

 

Un raport întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava arată că eliminarea deşeurilor, realizată exclusiv prin depozitare, continuă să fie una din cele mai dificile probleme în ceea ce priveşte managementul deşeurilor.

Depozitele neconforme de deşeuri  menajere din județul Suceava au fost închise cu fonduri din Programul Operațional Sectorial Mediu, prin implementarea proiectului  Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava.

Depozitele de deşeuri neconforme au fost preluate de Consiliul Judeţean Suceava doar pentru execuţia lucrărilor prevăzute în proiectul menţionat, urmând să fie predate autorităţilor administraţiei publice locale, care nu dispun de fondurile necesare pentru  realizarea lucrăriilor de închidere finală a acestor depozite.

Depozitul Buliceni Vatra Dornei este deja inclus în lista celor 28 depozite de deşeuri neconforme pentru care a fost declanşată procedura de infringement, dar acelaşirisc există şi pentru depozitul Câmpulung Moldovenesc.

Depozitele conforme Moara şi Pojorâta nu sunt operaționale, prima celulă de la Moara a fost realizată, dar nu este pusă în funcţiune.

Consiliul Județean a depus solicitarea de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Moara în iunie 2017 şi a iniţiat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului.

În această lună a fost programată depunerea şi deschiderea ofertelor, urmând ca în cel mai scurt timp, estimat 15 octombrie, să se atribuie acest contract, dacă nu vor fi contestaţii.

Lucrările de construcţie a depozitului ecologic de la Pojorâta la un stadiu fizic de execuţie de 99 %, vor fi finalizate cu finanţare din POIM, contractul fiind fazat.

Raportul APM arată că  decalajul de timp între sistarea activităţii depozitelor neconforme şi intrarea în funcţiune a celor două depozite zonale de deşeuri cauzează o mare  dificultate în gestionarea deșeurilor colectate şi impune adoptarea unor soluţii temporare până la rezolvarea problemei ( spaţiile pentru stocarea temporară a deşeurilor )”.

Ca şi în anii anteriori, deşeurile colectate de serviciile de salubritate sunt stocate temporar în spaţii amenajate şi urmează să fie relocate pe depozitele ecologice, când acestea vor deveni funcţionale.

 

 

 

 

În prezent sunt utilizate următoarele spaţii de stocare temporară :   DIASIL SERVICE – spaţiu de stocare temporară din Gura Humorului – zona Lunca Boilor ( lângă depozitul neconform Gura Humorului ) și spaţiu de stocare temporară din Ipoteşti,  MUNICIPIUL FĂLTICENI  –  spaţiu de stocare temporară pe strada Antileşti, RITMIC COM – spaţiu de stocarea temporară din extravilanul Ilişeşti, SERVICII COMUNALE – spaţiu de stocare temporară din Rădăuţi,  zona Scuntari.

Cantităţi însemnate de deşeuri mai sunt stocate într-un spaţiu de stocare temporară administrat de SERVICII COMUNALE Rădăuţi, pe care nu s-au mai depozitat deşeuri din anul 2015.

Primăriile din judeţul Suceava acționează în mod individual pentru asigurarea salubrizării, neexistând încă o abordare zonală, care să rentabilizeze acest serviciu.  

În prezent, în judeţul Suceava sunt operaţionale staţiile de transfer cu linie de sortare a deşeurilor şi presă pentru balotare, aparţinând Consiliului Local Gura Humorului, staţie de transfer a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Vatra Dornei, staţie de tratare mecanică a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Rădăuţi, linie de sortare şi balotare a deşeurilor aparţinând Consiliului Local Siret, care deşi este finalizată nu este dată în exploatare din cauza lipsei de personal; deşeurile colectate selectiv în Siret sunt preluate vrac de către un operator autorizat din Marginea,  care le sortează şi le balotează; staţie de sortare şi prese de balotare a deşeurilor reciclabile aparţinând RITMIC COM Suceava, punct de lucru Ilişeşti, utilizată din anul 2011; platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând DIASIL SERVICE Suceava, utilizată din anul 2011; platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând TEST PRIMA Suceava, care  deşi este autorizată din anul 2012 nu a fost utilizată, platformă pentru sortarea deşeurilor aparţinând GOSPODĂRIRE ORĂȘENEASCĂ Vatra Dornei, utilizată din  anul 2012 și spaţiu pentru sortarea deşeurilor aparţinând FLORCONSTRUCT Câmpulung Moldovenesc, autorizat în anul 2015.

APM informează că, din informațiile transmise de operatorii acestor spaţii de stocare temporară, rezultă că, în anul 2017, s-au mai stocat cca, 76.630 tone, deci pe aceste amplasamente ar exista aproximativ 366.978 tone de deşeuri nepericuloase.

Acestea vor trebui relocate pe depozitul Moara în 6 luni de la intrarea în funcţiune a acestuia.

 

 

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 20 septembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 20, 2017 @ 8:18 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com