UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (60): Ștrandul Dumbrava Minunată din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (60): Ștrandul Dumbrava Minunată din Fălticeni

De    •   Publicat acum 10 luni, 17 septembrie 2017   •   3 comentarii

 

Fălticenenii trecuți de prima tinerețe își amintesc, cu siguranță, ștrandul de la  Dumbrava Minunată.  Fotografia de mai sus ne arată chiar faza construcției, cu bazinul “în probe”, umplut cu apă și vestiarele abia ridicate.

La sfârșitul anilor ‘60 – începutul anilor ‘70 era gândit proiectul și demarate lucrările la zona de agrement, primar la acea vreme fiind Dumitru Hreciuc.  După efortul depus de localnici, care au prestat multă muncă voluntară, în august 1971 erau inaugurate cabana – restaurant – terasă, terenurile de sport, campingul și două ștranduri, unul pentru adulți și altul pentru copii. Așa cum se obișnuia atunci, deschiderea a fost dedicată sărbătorii naționale de la 23 august.

Ștrandul mare, dotat cu trambulină, avea să fie luat cu asalt, în zilele caniculare fiind greu de găsit loc pentru a întinde o pătură pe nisip sau, puțin mai departe, pe iarbă.

 

 

 

Ștrandul a funcționat și după căderea comunismului, desigur sub tutelă privată.  Modificările legislative și punerea în posesie cu terenuri au schimbat total și definitiv zona.  În 1993 pe locul cabanei se construia un așezământ monahal, care 4 ani mai târziu era ridicat la rang de mănăstire.

Astăzi, la 46 de ani de la inaugurare, ștrandul de la Dumbrava Minunată  e amintire.  Fălticenenii au acum la dispoziție alte bazine de înot în cealaltă parte a orașului, la  Nada Florilor.

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 17 septembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 17, 2017 @ 9:03 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

3 comentarii

 1. Voda Bogdan spune:

  Vai de orasul meu natal ca tare rau a mai ajuns (murdar, fara o perspectiva intr-un viitor mai pozitiv, plin de caini fara stapani, cu oameni croiti sa “te faca”, cu un management al Primariei de toata jena, cu niste impozite extraordinari de mari care nu se reflecta in infrastructura orasului sau in investitii; cu alte cuvinte un oras manelizat in care se complac atat edilul cu echipa lui, cat si locuitorii municipiului).
  Pacat de El ca musteste a istorie nevalorificata. Cand te gandesti ca, pe aproape fiecare straduta exista cate o casa memoriala a unui ilustru om de cultura care a creat aici sau chiar s-a nascut si a fiintat in acest minunat loc.
  Rusine domnilor care carmuiti in asa hal un asemenea loc, rusine!
  Cu speranta intr-un viitor mai bun,
  B. V. nascut si educat in Falticeni, in vremea comunismului, pana la 18 ani.

 2. Dumitru spune:

  Ce timpuri mai erau….

 3. Ionut spune:

  Da da… Bazinul Nada Florilor, unde nu schimba apa niciodata si te trezesti cu pete pe corp dupa ce pleci de acolo…

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com