USV, membru fondator al viitorului Consorțiu “Collegium Carpathicum” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

USV, membru fondator al viitorului Consorțiu “Collegium Carpathicum”

De    •   Publicat acum 10 luni, 12 septembrie 2017   •   Fara comentarii

 

În cadrul celui de-al XXVII -lea Forum Economic desfășurat la Krynica – Polonia a avut loc conferința Europa Carpatică,  eveniment la care au participat circa 3.800 de persoane și care s-a bucurat de prezența președinților Poloniei Andrzej Duda, Macedoniei – George Ivanov,  Georgiei – Giorgi Margvelaszvili și premierului Poloniei Beata Szydlo.

La reuniune, Universitatea  Ștefan cel Mare  Suceava, singura instituție de învățământ superior din România participantă,  a fost reprezentată de prorectorul Ștefan Purici.

Potrivit unui comunicat USV, una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinței a fost cooperarea științifică a țărilor carpatice și, în acest context, a fost pusă în discuție înființarea Consorțiului  Collegium Carpathicum din care vor face parte, ca membri fondatori, USV, East European State University in Przemysl ( Polonia ), Universitatea din Varșovia ( Polonia ), Universitatea Catolică Pazmany Peter din Budapesta ( Ungaria ), Universitatea din Presov ( Slovacia ), Universitatea Națională Precarpatică Vasyl Stefanyk din Ivano-Frankivsk ( Ucraina ).

Reprezentanții universităților au convenit ca, înainte de instituirea oficială a Consorțiului și fără a avea încă la dispoziție resursele financiare ce vor fi asigurate prin intermediul unui program al Parlamentului Poloniei, activitatea acestuia să înceapă în semestrul de iarnă al anului academic 2017-2018, stabilindu-și sediul simbolic la fostul Observator Astronomic antebelic al Universității din Varșovia, astăzi aflat pe teritoriul Ucrainei.

Primele activităţi vor include schimbul de lectori, specialiști în diverse domenii de interes pentru universitățile din regiunea carpatică, care vor susține cursuri pe parcursul a două zile.

Au fost stabilite, într-o primă fază, direcțiile de interes ale Consorțiului : botanică montană, biologie, climatologie, geologie, seismologie, meteorologie, geografie, economie carpatică, parcuri naționale și protecția mediului, etnografie și etnologie, lingvistică, istorie, lista rămânând deschisă.

 

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 12 septembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 12, 2017 @ 4:12 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com