Spiritualitatea sufletului românesc în teatru, la Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Spiritualitatea sufletului românesc în teatru, la Fălticeni

De    •   Publicat acum 10 luni, 10 septembrie 2017   •   Fara comentarii

 

 

Vineri, 08 septembrie, zi mare în cronologia creștin – ortodoxă, am avut bucuria enormă de a mă reîntâlni cu trupa Birlicilor, de data aceasta cu un spectacol complex, în regia actorului Ovidiu Cuncea, numit sugestiv „Trilogia Română”, în care trei opere literare reprezentative pentru spiritualitatea poporului român  – „Miorița”, „Luceafarul” și „Meșterul Manole” –  și-au împletit magic aș putea spune valențele,  pentru a ne ferici sufletele într-o oră de veșnicie.

Fără să spunem vorbe mari, actorul diacon Ovidiu Cuncea, în mod deosebit românul Ovidiu Cuncea, a promis anul trecut după încheierea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” și după punerea în scenă a piesei de teatru „Harap Alb” – jucată  pe parcursul anului cu un notabil succes, că dacă Dumnezeu va mai îngădui, se va întoarce în Fălticeni pentru a lucra  din nou cu trupa de teatru și va scoate la lumină „Trilogia Română”, un proiect pe care-l avea deja bine cuibărit în suflet.

Și așa a și fost, Universul  a îngăduit să se întâmple și Birlicii noștri au avut din nou șansa ca un pion important al teatrului românesc să-și facă timp și să-și mai lase înca o dată, o parte din harul său actoricesc și regizoral, asupra minților în formare ale tinerilor noștri actori.

Am fost pentru o oră cuceriți de naturalețea actorilor tineri dar și de responsabilitatea cu care au jucat o piesă complexă pentru vârsta lor, în care simbolistica a avut rolul principal. Au transmis emoție autentică, au glăsuit cu dragoste de cuvânt din versurile lui Eminescu și ale lui Alecsandri, s-au prins în hora neamului românesc pentru a ne aminti de rădăcini, de portul tradițional care de un timp îi însoțește pe Birlici ca o icoană scumpă a sufletelor lor și nu în ultimul rând  pentru a ne aminti de credința strămoșescă.

Am fost duși în sferele înalte ale cunoașterii de către un Luceafăr asumat, atent stilizat și minuțios jucat de Răzvan Conțu, un presonaj transformat, diferit total de personajele cu care Răzvan ne-a obișnuit până acum, ale cărui emoții au avut specificul lumii superioare.

Am văzut poate una dintre cele mai emoționante scene, cea a zidirii Anei ca simbol al jertfei fară de care trăinicia unui edificiu extrapolat cultural în cazul nostru, nu s-ar materializa. Bianca Ciubotariu a transmis frumos, puternic, vâltoarea de emoții care ne-a copleșit pe mulți dintre noi, a jucat cu maturitatea femeii-mame, ale cărei caracteristici se regăsesc în bagajul său actoricesc, fară să fi avut încă experiența faptică.

Telurici, jucăuși, exuberanți dar conștienți prin actul teatral de importanța transmiterii mesajului piesei, Catălina și Cătălin, jucați de Andreea Răileanu și de Andrei Tulumb au ținut ritmul și cadența piesei, au materializat in scenă trăirile firești ale dragostei.

Făcându-ne să simțim mai aproape pământul strămoșilor cu zgomot de turme și clopote, ciobănașul și miorița jucați cu sensibilitate de Alex Matei și Madălina Irimioaia, au adus la scenă dragostea și suferința în același punct,  cel al asumării destinului într-o manieră arhaică, specifică spațiului românesc.

„Trilogia Română” surprinde elementul comun al celor trei creații – capacitatea de sacrificiu pentru împlinirea destinului, iubirii sau „monastirii”.

Dificultatea temei alese, regia,  jocul actoricesc, împreună fac din acestă piesă de teatru o piatră șlefuită, așezată cu modestie și credință în corola teatrului românesc, de mâinile pricepute ale regizorului Ovidiu Cuncea, de aici, din Târgul Fălticenilor.

În definitiv, teatrul – ca parte integrantă a culturii, rămâne pentru fiecare dintre noi o poartă spre redefinire, spre recunoaștere de sine și de ce nu, spre sacralizare.

 

 

 

CRISTINA BĂRĂSCU

Sursa foto: Facebook/Asociația Fălticeni Cultural

    Print       Email
 • Publicat: acum 10 luni, 10 septembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 10, 2017 @ 1:55 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com