FOTO / Primăria Suceava nu reușește de 8 ani să reabiliteze simbolul orașului, statuia lui Ștefan cel Mare - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

FOTO / Primăria Suceava nu reușește de 8 ani să reabiliteze simbolul orașului, statuia lui Ștefan cel Mare

De    •   Publicat acum 11 luni, 4 septembrie 2017   •   Fara comentarii

Primăria Suceava se chinuie fără succes de 8 ani să readucă strălucirea de altădată a statuii lui Ștefan cel Mare din apropierea Cetății de Scaun.

Monumentul de 23 de metri înălțime a fost dezvelit în septembrie 1977, în prezența președintelui comunist Nicolae Ceaușescu, fiind opera sculptorului Iftimie Bârleanu.

De atunci monumentul nu a mai primit nicio îmbunătățire.

În august 2008, s-a desprins unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii, căzând pe pavimentul de travertin.

 

 

 

Primăria a întocmit, în 2009, un studiu de fezabilitate privind reabilitarea monumentului, la valoarea de 175.000 euro, lucrările urmând a dura 12 luni.

Studiul de fezabilitate a fost reactualizat în 2016, când a fost aprobat un buget de 263.432 euro pentru un proiect care prevedea refacerea cu plăci de travertin a placajului soclului, reabilitarea altoreliefului din bronz, montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental, realizarea unor bănci din beton armat și amenajarea de jardiniere.

Tot anul trecut, primarul Ion Lungu vorbea despre un proiect de reabilitare cu fonduri americane.

Recent, municipalitatea a demarat licitația pentru o primă etapă a proiectului, pentru statuie și soclu, valoarea fiind de 124.919 euro.

Ulterior urmează să fie modernizată, pe baza altui proiect, piaţeta de lângă platforma statuii.

Până atunci, simbolul Sucevei rămâne, în general, un loc ocolit atât de localnici, cât și de turiști.

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 4 septembrie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: septembrie 4, 2017 @ 8:02 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com