20.000 lei, amenda aplicată patronului care angajează“la negru” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

20.000 lei, amenda aplicată patronului care angajează“la negru”

De    •   Publicat acum 11 luni, 18 august 2017   •   Fara comentarii

 

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a prezentat azi modificările legislative de definire clară a situațiilor ce constituie muncă nedeclarată.

Este vorba despre primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii, primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat și primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate – 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, amenda contravențională aplicată este de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Angajatorul are posibilitatea de a achita jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii, sau după caz, de la data comunicării procesului – verbal de sancționare.

Ca sancțiune complementară, inspectorul de muncă va avea obligația de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

În această situație, angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii : prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale”  a precizat Butnariu.

Alte modificări importante stabilesc obligația angajatorului de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc, în caz contrar amenda fiind de 10.000 lei și obligaţia angajatorului de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru.

Primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

DAN PASCARU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 18 august 2017
 • de:
 • Ultima modificare: august 18, 2017 @ 6:30 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com