Cimitirul ostașilor sovietici din Fălticeni este refăcut. Vizita unui înalt prelat rus este anunțată pentru luna octombrie - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Cimitirul ostașilor sovietici din Fălticeni este refăcut. Vizita unui înalt prelat rus este anunțată pentru luna octombrie

De    •   Publicat acum 11 luni, 9 august 2017   •   1 comentariu

Federația Rusă continuă refacerea monumentelor ridicate în onoarea ostașilor sovietici căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, acțiune demarată în anul 2013.

Cimitirul ostașilor sovietici din centrul municipiului Fălticeni a intrat în reparații, lucrările fiind executate de o firmă de construcții din București.

Lucrări asemănătoare s-au desfășurat, în ultimii ani, la București, Iași, Sighișoara, Ocna Mureș, Constanța.

Surse locale neoficiale au avansat posibilitatea ca, în luna octombrie, după finalizarea refacerilor, Fălticeniul să fie vizitat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril I.

În volumul  Fălticeni – repere în timp,  Vasile Nistoreasa scrie: În ziua de 11 aprilie 1944 trupele rusești intră în oraș dinspre Halm, prin străzile Sucevei și Pleșești Gane.  Comandamentul trupelor s-a instalat inițial pe strada Cuza Vodă la nr. 6, ultimul sediu fiind pe strada Republicii, unde se află astăzi  ( 2007 – n.r. ) Casa pensionarilor.  În curtea primului sediu al comandamentului a fost înmormântat ofițerul rus ucis într-o ciocnire cu germanii, pe drumul spre Baia.  După terminarea războiului, în perimetrul unde astăzi se află Piața Mihail Sadoveanu a fost amenajat Cimitirul eroilor sovietici, memorial în care a fost depus și trupul ofițerului înmormântat în strada Cuza Vodă.  Una dintre fiicele ofițerului a venit tocmai din Vladivostok, în 1973, ca să-și plângă tatăl și să depună o coroană de flori”.

 

 

 

MIHAI SPÎNU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 9 august 2017
 • de:
 • Ultima modificare: august 9, 2017 @ 9:17 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. arhivistul spune:

  Kiril a binecuvântat bombardamentele rusești în Siria spunînd că Putin aduce pace și liniște poporului sirian. Cum se spunea și în anii ’50 ai secolului trecut. Stalin și poporul rus libertate ne-au adus. De libertate ne-au supt pînă în 1989, de cele materiale, vreo 20 de ani după război, de la uraniul cu care și-au făcut primele bombe nucleare pînă la pianele folosite ca suport pentru sticle de vodcă din birourile comisarilor politici sovietici.

Lasă un răspuns

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com