UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (58): Palatul Poștei din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (58): Palatul Poștei din Fălticeni

De    •   Publicat acum 3 ani, 29 iulie 2017   •   Fara comentarii

Fotografia Palatului Poștei ne întoarce în prima jumătate a secolului trecut, atunci când, după cum scrie Vasile Nistoreasa în  Fălticeni repere în timp,  existau 47 de salariați, dintre care 8 factori poștali locali și 13 factori rurali.

Clădirea a fost inaugurată în 1932 și avea 24 de camere: 9 la subsol, 9 la parter și 6 la etaj, acestea din urmă destinate locuinței dirigintelui.  În 1945, camerele dirigintelui au primit alte destinații : pentru oaspeți, pentru sindicat sau camere tehnice.  În curte a fost amenajată o remiză pentru lemne, folosită apoi pentru adăpostirea cailor și căruțelor factorilor poștali și care, mai târziu, s-a transformat în magazie pentru colete poștale în tranzit.

Clădirea principală a fost dotată în interior cu încă 6 încăperi, iar pe parcurs s-au făcut și alte modificări.

 

După căderea comunismului, activitatea de telecomunicații și poștă a fost reorganizată, aceste sectoare despărțindu-se, luând ființă Oficiul zonal de telecomunicații.  În 1991 fostul Oficiu PTTR devine Oficiul Poștal nr. 1.

În 1994 apar cursa poștală auto Suceava – Fălticeni – Iași (dispare în 2000) și cursa poștală rapidă Suceava – Fălticeni – Bacău – Adjud – Tecuci.

În 1995 se înființează Oficiul Teritorial, în subordinea căruia intră toate oficiile poștale urbane și rurale din zonă, mai puțin Dolhasca și Liteni (oficiu desființat în 2000).  Tot în 2000 este trasă pe dreapta cursa poștală Fălticeni – Târgu Neamț.  Este momentul când Oficiul postal nr. 1, din fotografie, se transformă în Oficiul Post Comerț (pentru trimiterea de colete, scrisori, mandate) și Oficiul Post Curier (pentru achitarea de mandate și pensii, distribuirea de corespondență și presă).

Ultimii ani au adus o diminuare a activității, determinată de intrarea puternică pe piață a firmelor de curierat.  Imobilul se degradează pe an ce trece, dar mica livadă de meri încă păstrează farmecul anilor de altădată…

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 29 iulie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 29, 2017 @ 5:24 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 8uKujW to the field below: