FOTO / Simbolul Sucevei a devenit o rușine: statuia lui Ștefan cel Mare se dezintegrează - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

FOTO / Simbolul Sucevei a devenit o rușine: statuia lui Ștefan cel Mare se dezintegrează

De    •   Publicat acum 3 ani, 18 iulie 2017   •   Fara comentarii

Statuia lui Ștefan cel Mare din apropierea Cetății de Scaun Suceava, veche de 4 decenii, pare că nu mai are răbdare până când va fi reparată și își pierde treptat părțile componente.

Fotografiile realizate ieri arată mai multe plăci de marmură căzute de pe soclu, altele crăpate și o vegetație tot mai consistentă crescută la picioarele calului.

Simbolul orașului continuă să fie o imagine jalnică a nepăsării de ani de zile a autorităților și a teribilismului unora care au “contribuit” la murdărirea soclului și la spargerea proiectoarelor din paviment.

Inclusiv balizele de plastic instalate de Poliția Locală în jurul statuii, pentru a-i ține oarecum mai la distanță pe privitori, au dispărut.

 

 

Rămas fără unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclu, monumentul este foarte aproape să se despartă și de celălalt, care se mai ține doar în câteva bucăți de fier beton.

Consiliul Local Suceava tot dezbate de câțiva ani modalitatea de refacere a statuii și  a aprobat un proiect în valoare de 1.331.520 lei (aprox. 296.000 euro), care s-a împotmolit în proceduri la Ministerul Culturii.

 

 

În ultima perioadă s-a tot vorbit despre două proiecte diferite, unul care să vizeze refacerea soclului și altul de restaurare a voievodului și a calului, proiecte care ar fi trebuit să înceapă în această vară și să se încheie în toamna anului viitor, înaintea centenarului Marii Uniri.

 

 

 

 

Deocamdată, nimic nu se mișcă în apropierea statuii lui Ștefan cel Mare.

Până când lucrările vor demara, voievodul Moldovei pare că privește cu reproș de la înălțimea celor 23 de metri spre orașul cu oameni care l-au uitat.

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 18 iulie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 18, 2017 @ 8:01 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string LnOXWs to the field below: