60 de busturi ale personalităților locale vor fi amplasate pe aleea pietonală din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

 60 de busturi ale personalităților locale vor fi amplasate pe aleea pietonală din Fălticeni

De    •   Publicat acum 3 ani, 30 iunie 2017   •   7 comentarii

 

UPDATE /  “Cele două busturi ale eroilor Gavril Danielescu și Costache Costăchescu  ( care vor încadra statuia lui Maior Ioan din apropierea Primăriei – n.r. )  vor fi dezvelite pe 17 mai 2018.

Pe 24 ianuarie am vrea să dezvelim bustul lui Nicu Gane, în fața casei Gane”,  a declarat astăzi Crișan Victor Popescu.

Un proiect despre care se vorbea în urmă cu 6 ani, în perioada mandatului lui Vasile Tofan (PDL), pare a debuta pe timpul lui Cătălin Coman (PSD).

La sfârșitul anului trecut, consilierii locali au aprobat asocierea cu Asociația  Strada Mare  Fălticeni pentru reabilitarea aleii pietonale (strada Republicii) și realizarea ansamblului monumental al elitelor.

Proiectul arată că pe aleea pietonală vor fi amplasate aproximativ 60 de busturi ale personalităților locale, realizate de sculptori membri ai Uniunii Artiștilor Plastici.

Proiectul are în alcătuire memorialul elitelor, altarul eroilor și arcul recunoștinței.

Dacă proiectul va fi dus la bun sfârșit, fălticenenii și oaspeții orașului vor admira busturile lui Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Grigore Vasiliu-Birlic,  Jules Cazaban, Matei Millo, Ion Irimescu, Aurel Băeşu, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, Nicolae Gane, Mihai Băcescu, Vasile Ciurea etc.

Asociația  Strada Mare  are personalitate juridică din octombrie 2016, președinte fiind arh. Crișan Victor Popescu.

 

 

MIHAI SPÎNU

reporter@ziaruldepenet.ro

Sursa foto- Crai Nou

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 30 iunie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 30, 2017 @ 6:38 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

7 comentarii

 1. Paul Smarandescu spune:

  In primul rand vreau sa spun ca simularea de imagine cu statuiele cu excremente de pasarica pe cap sunt cu totul deosebite. In al doilea rand (mai am curaj sa mai continui!), daca nu a fost de ajuns cu toate mizeriile de amenajari urbanistice din Falticeni facute de Oricine cu Bani si functii atunci acum in sfarsit avem si mizerii facute de specialisti.
  In concluzie dragi mei, nu scapam de mizerii oricum am da-o, cu specialisti sau fara. Cu atat mai mult cu cat acu avem si un arhitect in fruntea culturii.
  Foarte frumos sa ramintim de marii maestri, dar asa? Vor sfarsi cel mai probabil cu glume proaste si tag-uri peste tot. Domnule arhitect, un minim de studiu pe solutia implantarii a 60 de busturi pe o asemenea distanta in plin centru activ al unui oras (in 2017!) cred ca ar aduce multe foloase. Doar din simularea din articol se vede clar in ce se poate transforma…
  Nici nu vreau sa stiu ce reprezinta altarul eroilor si arcul recunostintei… Poate pentru lucrari de genul primaria ar trebui sa lanseze niste concursuri publice… sau stai, am uitat daca mai traim in democratie sau nu.

 2. Personal nu cred ca locul statuilor este pe aleea pietonala. Mai potrivit ar fi intr-un parc. De obicei, statuile sunt amplasate in piete civice, parcuri sau in fata unor institutii (de cultura). Strada mare a fost un centru comercial si este un loc de promenada, dar nu un parc. Iar “institutiile” ce o strajuiesc nu-s nici pe departe de cultura Poate ar fi mai nimerit de gasit o locatie mult mai potrivita.

 3. Si daca-mi este permisa o sugestie, daca tot se are in vedere reabilitarea pietei civice “Nada Florilor”, in completare cu terenul aferent catedralei, cred ca se poate gasi o solutie arhitecturala mult mai potrivita. locul este mult mai aerisit, se poate reamplasa monumentul “veteranilor de razboi” astfel incat sa se incadreze armonios in zona (ceea ce nu-i cazul acum) si este suficient loc pentru 80 de busturi asezat pe un sistem de alei corespunzator. In plus, s-ar prinde doi iepuri dintr-un foc – ma gandesc la finantare: si petru rabilitarea pietii, si pentru busturi. Amplasarea pe aleea pitetonala a 80 de busturi (asa circula stirea prima data) este cel putin neinspirata. Agreez pe deplin parerea d-lui Paul Smarandescu.

  • Bobita spune:

   Bineinteles ca un parc ar fi mult mai potrivit. Dar sunt multe domnule, am militat pentru valorizarea istoriei toata viata dar ce se face aici nu are nicio legatura cu asta. Creezi un cimitir dintr-un spatiu de promenada…

 4. Ion spune:

  Un heirup si in arta. Comunistii aplica cantitativ, nu calitativ si pun busturi fără număr. Cu porti si un arc!! VA arata ca naiba dar Falticeniul se dezvolta! Multilateral.?

 5. Tic spune:

  La iaz pe ponton la LIVIU cu taxa ,autocarele au parcare si banul ar circula .

 6. Bobita spune:

  Proiectele astea nu ar trebui discutate cu cetatenii ce traiesc in orasul asta!? Aceeasi dictatura dar in alte culori. Asa se facea si pe vremea lui Ceausescu. Ne baga nenea ceasca pe gat statui si monumente cum i se scula dimineata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string eL25n7 to the field below: