Colțul cinicului (31) – Însemnări din boema imediată - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Colțul cinicului (31) – Însemnări din boema imediată

De    •   Publicat acum 2 ani, 14 iunie 2017   •   1 comentariu

Aseară l-am visat pe Băsescu. Se făcea că hălăduia pe cărările de la poalele unui morman de dosare, în vârful căruia stătea cocoțat, mai mult pitit, unul pe care-l striga pe nume, Imre Asztalos, și care, leit-poleit, era doar Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, aliatul său, începând din 2001. Fostul președinte înjura de zor și, din când în când, scotea câte-un dosar din vrac, alergând cu el la prima televiziune lăsată liberă de Monica Tatoiu. N-am stat până la capătul visului, așa că nu vă pot spune ale cui erau dosarele. Dar, dacă DNA va insista, vom afla în curând cu toții, din memoriile scrise înainte de termen ale neobositului marinar, acum de Dâmbovița!

E clar că fițoșii nu vor merge, în acest an, pe litoralul turcesc. Se vor opri în Bulgaria. Pentru că li se pare obligatoriu să treacă vama. Veche.

Românul îl ține în brațe pe nu, deși ar trebui să-l prindă de gât. Și să-l strângă dialectic, până-i iese “da”-ul!

Pe vremuri, cei care practicau cultul zeiței Diana erau numiți “dianaticus” (lat.). Adică zînatici, luați de zîne/zâne, zăpăciți, lunatici. Poporul i-a numit zănatici și pe cei cu mișcări bezmetice, smintite – cam cum sunt astăzi ale celor ce umblă brambura, după pokemoni. Zici că-s loviți de streche, dar ei culeg, de fapt, pokemonițe, cu celularul. E și ăsta un cool-t. Poftim cooltură!

Ștefan cel Mare nu știa că face parte din dinastia Mușatinilor. Aceasta s-a aflat, un secol mai târziu, de la cronicarul Grigore Ureche, care a tradus (cam după ureche) un text din limba slavonă, scriind că Petru I Mușat ar fi fost “feciorul lui Mușatu” (deci din neamul Mușatinilor), în loc de “fiul Mușatei” cum stătea “în colb de cronici”. Fiul Mușatei, adică al Margaretei Mușata, a cărei statuie se află în orașul Siret, este cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava, fiind cunoscut, mai nou, ca Petru (de fapt) al II-lea… Iar sucevenii, recunoscători că le-a făcut capitală din cetatea lor dintre soci, i-au mutat deunăzi statuia, punând în locul ei acele chioșcuri de lemn în care se comercializează vin fiert – nu cred că și vara, cum o arată inscripția de pe un perete…

Ironia sorții e că am ajuns să ne deconectăm… conectându-ne!

Văd că s-a reamenajat un loc, în Suceava, pe care-l știam fără semnal… Îi zice, mai nou, Taverna Bachus. Îmi amintesc că am fost, cândva, boem… și intru. Nu rezist tentației și întreb un ospătar (ocupat cu socializarea pe Facebook) dacă Bachus e patronul care a făcut modificările. Mi se răspunde că da. Atât de tânăr și deja știe că nu se cade să contrazici clienții! Totuși, dați-mi voie să mă-ntreb la ce bun atâta socializare, dacă nivelul cultural al tinerei generații rămâne atât de scăzut?! Nu cumva invenția evreului-american Mark uniformizează?

 

Câtă inconsecvență și la organizația asta, Mondială a Sănătății, zisă! Iată că, după ce a premiat România pentru cele mai bune reglementări antifumat, va trebui să-și retragă premiul… Fiindcă parlamentarii noștri au schimbat, estimp, legea. Că doar numai boul e consecvent, nu-i așa?! Și, cum treburile se fac cu oameni, inclusiv de către aleși… Ce, fabricanții de țigarete și patronii restaurantelor nu sunt și ei oameni, mai ales în campanie?!

“Literatură a marilor răzbunări”, aceasta e sintagma cu care poetul Nicolae LABIȘ eticheta scrierile lui SADOVEANU. Iar marile răzbunări par să-l însoțească pe “marele Sad” și pe soclul de la Fălticeni. Răzbunare a înaripatelor care-și lasă prinosul/prisosul acid de recunoștință pe creștetul reprezentării statuare a celebrului, totodată, vânător de pe Ulița Rădășenilor. Și răzbunare a istoriei, fiindcă materialul statuii, realizate în anul 1979 de fălticeneanul Ion Irimescu, provine dintr-o statuie a lui Stalin, aceea ce străjuia intrarea dinspre actuala Piață Charles de Gaulle (fostă Aviatorilor, fostă Stalin, fostă Hitler) din București a Parcului Herăstrău. Așadar, nu doar lumina vine de la răsărit!

.

.

Todirel CĂLUGĂRIȚA

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 14 iunie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 14, 2017 @ 9:04 pm
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Martha spune:

  Foarte bine “documentat” articolul. Am aflat si informatii noi citindu-l. Felicitàri, multà sànàtate si spor si inspiratie pentru viitoarele “scrieri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Br6I67 to the field below: