UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (51): Zona magazinului “Nada Florilor” Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (51): Zona magazinului “Nada Florilor” Fălticeni

De    •   Publicat acum 11 luni, 4 iunie 2017   •   Fara comentarii

În vara anului 1989, ziarul sucevean  Zori Noi  publica o fotografie realizată în preajma magazinului universal Nada Florilor  din Fălticeni. 

Celui mai mare centru comercial din oraș ( și singurul dotat cu lift ) i se tăiase panglica inaugurală în 1983, în prezența oficialităților locale și județene.  În fața clădirii se adunaseră în acea zi sute de oameni care doreau să cumpere câte ceva din mărfurile care se găseau tot mai greu în comerțul socialist.  A fost nevoie de intervenția milițienilor pentru ca situația să nu degenereze și circulația rutieră să nu fie blocată.  Oricum, la câteva zile după inaugurare, prin raioane largi aproape bătea vântul.

Clădirea mai mică de alături a fost sediul Întreprinderii comerciale mixtă de stat.  În volumul  Fălticeni repere în timp,  Vasile Nistoreasa ne împrospătează memoria: la finele anului 1989 orașul dispunea de 105 unități comerciale, cu o suprafață totală de 25.000 mp.

Configurarea blocurilor de pe cealaltă parte a străzii a impus lăsarea unui gang care să facă legătura cu strada Ana Ipătescu.  Parterul era ocupat de un bar, magazine alimentare, cofetărie, farmacie, magazine cu îmbrăcăminte și articole de sport, moto velo.

Vedem o panoramă spre un alt cartier tânăr, 7 Noiembrie, ale cărui blocuri reprezentau un motiv de mândrie pentru primarul Costică Arteni.  Fotografia ne arată o circulație intensă a pietonilor, numărul vehiculelor fiind mult mai redus atunci.

 

 

 

După 1989, 7 Noiembrie s-a transformat în 2 Grăniceri, iar toate unitățile comerciale s-au privatizat.   Unele rezistă și acum, altele au dispărut. 

Vechile spații au fost recompartimentate și dotate corespunzător vremurilor pe care le trăim.  Trecerea de pietoni este semaforizată, carosabilul și trotuarele au primit de atunci câteva rânduri de asfalt.   În schimb, mozaicul și balustradele de fier din fața magazinelor sunt aceleași.  Gangul a rămas tot acolo, este plin de anunțuri și de  combinatori  care vând și schimbă orice.

Lipsa circulației pietonilor are o explicație : cea de-a doua fotografie a fost făcută când încă nu se oprise cu totul o ploaie torențială.  În mod obișnuit, zona este una dintre cele mai aglomerate din Fălticeni și așa va rămâne.

 

TEODOR PUȘCAȘU

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 11 luni, 4 iunie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 4, 2017 @ 11:29 am
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Please copy the string M8ernM to the field below:

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com