UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (50): Blocuri în Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (50): Blocuri în Suceava

De    •   Publicat acum 1 an, 2 iunie 2017   •   Fara comentarii

 

Calitatea slabă a tiparului fotografiei apărută în 1989 în Zori Noi  ne permite, totuși, să distingem blocurile construite la intrarea în cartierul Obcini din Suceava.  În stânga se vede o parte din magazinul  Bucuria copiilor.

Aflăm dintr-un articol care evidențiază  “munca plină de abnegație a constructorilor suceveni”  că, față de 1960, suprafața orașului s-a triplat, ajungând la 1.340 de hectare.  Cartierul Obcini era atunci în construcție.   Față de restul orașului, aici se extinde modelul șarpantelor la blocuri, mult mai eficient decât terasele care trebuiau izolate des.  Cererea de apartamente era mare, așa încât de multe ori locatarii se mutau chiar dacă ușa de la apartament nu se închidea sau dacă parchetul nu era montat în toate camerele.

La acea vreme, în municipiul Suceava se construiau peste 1.100 de apartamente pe an.  La o asemenea cantitate nu mai putea fi vorba decât de o calitate aproximativă.

Dacă în timpul comunismului s-a construit ( deficitar, dar s-a construit ), după 1990 macaralele aproape au dispărut din Suceava.  Proiectele de extindere a cartierelor au fost abandonate, iar localnicii bine dotați financiar s-au axat pe construcția de case.

Blocurile construite în capitalism sunt mai calitative, deși nu am putea spune că excelează la acest capitol.  În prezent apar două noi cartiere, pe dealul Tătărași și în Burdujeni sat, plus mai multe proiecte de blocuri răspândite în toate zonele, pe unde se mai găsește o palmă liberă de teren.

Statisticile arată că, la Suceava, în 2015 s-au construit de 12 ori mai puține apartamente decât în 1989.  Și să nu uit, din titulatura magazinului  Bucuria copiilor  a mai rămas partea finală.

.

.

TEODOR PUȘCAȘU

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 2 iunie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: iunie 1, 2017 @ 11:33 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Please copy the string KPApp2 to the field below:

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com