Administratorul unei firme din Bosanci, cercetat în stare de libertate pentru evaziune fiscală de peste 500.000 euro.  Pe numele lui nu există bunuri mobile sau imobile - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Administratorul unei firme din Bosanci, cercetat în stare de libertate pentru evaziune fiscală de peste 500.000 euro.  Pe numele lui nu există bunuri mobile sau imobile

De    •   Publicat acum 3 ani, 19 mai 2017   •   Fara comentarii

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ferdinand Stănescu, cercetat în stare de libertatepentru săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În perioada septembrie 2010 – iulie 2011, în calitate de administrator al firmei   D.M.  Bosanci,  el a efectuat mai multe achiziţii intracomunitare şi interne de mărfuri, nefiind înregistrate în evidenţa contabilă veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit şi a TVA.

Procurorii spun că nu au fost înregistrate în evidența contabilă achizițiile intracomunitare de bunuri în valoare de 509.224 lei și nu au fost declarate organelor fiscale competente, iar după comercializarea acestor bunuri nu au fost înregistrate în evidența contabilă veniturile realizate în sumă de 560.146 lei, nu au fost determinate, înregistrate și declarate organelor fiscale competente impozitele și taxele aferente acestor venituri, datorate bugetului de stat.

În acest mod s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de de 224.058 lei.

În perioada 2010 – 2011, Stănescu a livrat mărfuri către diverşi parteneri de afaceri din ţară, operaţiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu le-a declarat organelor fiscale.

El a omis să înregistreze în evidenţa contabilă şi să declare organelor fiscale livrări în suma totală de 111.600 lei.

În acest mod, susțin procurorii, s-a sustras de la plata unui impozit pe profit de 17.856 lei şi TVA de 26.784 lei, cauzând un prejudiciu total  în sumă de 44.640 lei.

Prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, s-a produs un prejudiciu total de 268.698 lei.

În semestrul I 2011, Stănescu a înregistrat, în evidenţa contabilă a firmei, documente nelegale, aferente unor operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri de la diferite societăți comerciale din țară.

Prin  înregistrarea de cheltuieli fictive care au disimulat realitatea, s-au majorat în mod artificial cheltuielile societăţii, având ca efect fiscal şi diminuarea în continuare a impozitelor şi taxelor aferente, datorate la bugetul de stat.

Prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, s-a produs un prejudiciu total în suma de 2.216.794 lei.

În consecință, Stănescu a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.485.492 lei.

În ceea ce privește infracțiunea de spălare de bani, din probatoriul administrat a reieșit că în perioada septembrie 2010 – august 2011, Ferdinand Stănescu a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a şi dobândit, deţinut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni.

În acest mod, a dispus de suma de 2.887.958 lei provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv a efectuat plăţi pentru mărfuri achiziţionate, a transferat sume de bani în contul personal cu menţiunea  restituire împrumut asociat,  a retras numerar personal sau prin intermediul altor persoane.

Luarea măsurilor asigurătorii nu s-a putut dispune, întrucât în urma verificărilor efectuate s-a constatat că Stănescu nu deţine bunuri mobile sau imobile.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.

 

SORIN NICA

reporter@ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 19 mai 2017
 • de:
 • Ultima modificare: mai 19, 2017 @ 11:22 am
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string uWtfJU to the field below: