UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (47): Școala “Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, salut peste timp - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (47): Școala “Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, salut peste timp

De    •   Publicat acum 2 ani, 13 mai 2017   •   Fara comentarii

 

 

Fotografia de mai sus are atașată explicația, semn că a fost realizată până în anul 1948, cât a fost școală primară de 4 ani de băieți.  Clădirea era străjuită de un gard de lemn, iar fotograful a surprins doi copii care ne salută peste timp.

Școala fălticeneană a fost inaugurată în 1842, când a primit titulatura de Școală Domnească.  O perioadă, în primul război mondial, cursurile au fost întrerupte, clădirea transformându-se în spital militar.  În perioada celui de-al doilea război mondial şcoala a fost evacuată, mobilierul şi materialele didactice distrugându-se în totalitate.

Structura educațională a fost schimbată în 1964, când a fost instituită școală generală de 8 ani.  La începutul deceniului 8 al secolului trecut era construit corpul nou al Școlii  Alexandru Ioan Cuza,  activitate nu lipsită de neprevăzut, o macara proptindu-se în zidurile care se ridicau, după o vijelie puternică.

În apropierea acestui corp nou erau pe atunci unitatea de pompieri și un club al pionierilor (acum sunt blocurile de la strada Sucevei).

.

 .

Revenind la sediul vechi al Școlii  Cuza,  ne amintim că în spațiul dintre fosta bibliotecă și punctul termic erau depozitate câteva mașini vechi (cred că două Volga și un IMS), care făceau deliciul copiilor. Vehiculele respective erau aduse acolo la ordin de partid, pentru a fi recondiționate de un meseriaș care și acum are un atelier de reparații.

În curtea școlii vechi, în partea dinspre Cooperativa Zorile,  a existat un chioșc cu plăcinte, în pauza mare școlarii așteptând cu nerăbdare sosirea motocicletei cu 3 roți și cu caroseria de tablă verde.

Ultimele două decenii au adus schimbări, în fosta bibliotecă își are sediul Poliția Locală, pe terenul de sport fiind parcate mai tot timpul utilajele Primăriei și bolizii  polițiștilor locali.

Înainte acolo a fost filiala locală a Oficiului Județean de Cadastru.

În acest an școala a împlinit 175 de ani de activitate.  La mulți ani !

.

.

TEODOR PUȘCAȘU

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 13 mai 2017
 • de:
 • Ultima modificare: mai 13, 2017 @ 6:58 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string EqnYy6 to the field below: