UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (46): Blocul Cooperației Meșteșugărești din Fălticeni - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Rubrici  >  Articolul curent

UN ORAȘ, DOUĂ SECOLE (46): Blocul Cooperației Meșteșugărești din Fălticeni

De    •   Publicat acum 2 ani, 6 mai 2017   •   Fara comentarii

Fotografia culeasă de pe Facebook ne înfățișează proaspăt construitul bloc, în anii ’80, din zona centrală a Fălticeniului. Un localnic ne privește de pe scări, iar o Dacia roșie semnalizează să facă la dreapta.

Amplasată vizavi de blocul turn, clădirea avea la parter magazine mari, aerisite, principalul fiind de porțelan și sticlărie, unde găseai înșirate pe zeci de rafturi vestitele bibelouri tip balerina, pescarul, ciobănașul, leul și peștele, cătelul alb și gri, dar și seturi de pahare de vin și țuică numite de unii localnici  borcane,  pentru că sticla fină mergea la export.

Ne amintim de o gestionară care atunci când primea marfă mai specială, gen pahare sau căni simandicoase, avea o adevărată artă în a le vinde bine înfășurate în ziare  Scânteia.  La fel ca majoritatea magazinelor din acea vreme, și acestea aveau aceeași meteahnă : spații mari, produse puține.

Perete în perete era un magazin de produse meșteșugărești, cu prosoape (căutate la nunțile tradiționale de la țară), pături, carpete, iar uneori, de 1 Mai sau 23 August, mai venea câte un lot de marfă refuzat la export, marca  Munca invalizilor  aparținând tot de Cooperația Meșteșugărească – noptiere mai fistichii sau scaune de nuiele împletite.

După ’90 zona din fotografie a tot fost scoasă la licitații, afaceriștii locali aducând marfă variată, industrială și alimentară.

Barul  Clubul meșteșugarilor,  aparținând o perioadă de fosta Cooperativă  Zorile,  aduna mulți cheflii, explicația fiind, în primul rând, prețurile mici la băuturi.

Vremurile s-au mai schimbat, magazinele și localurile au fost modernizate de către alți administratori, care, în mod firesc, au speculat și tendința pentru jocurile de noroc.

Alte schimbări față de Epoca Ceaușescu : închiderea balcoanelor, construcția acoperișului, configurarea scuarului pe mijlocul străzii, terase, panouri publicitare și parcarea cu plată.

.

.

TEODOR PUȘCAȘU

Ziaruldepenet.ro

Sursă foto : 1. GABRIEL DORU BAIDA  /  2. MIHAI SPÎNU

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 6 mai 2017
 • de:
 • Ultima modificare: mai 6, 2017 @ 7:18 pm
 • Sub: Rubrici, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Us1IwW to the field below: