Ultimul 1 Mai muncitoresc la Suceava. Nimic fără tovarășul Nicolae Ceaușescu - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Ultimul 1 Mai muncitoresc la Suceava. Nimic fără tovarășul Nicolae Ceaușescu

De    •   Publicat acum 3 ani, 1 mai 2017   •   Fara comentarii

 

Astăzi marcăm (că de aniversat nu cred că mai poate fi vorba…) Ziua internațională a muncii.   O sărbătoare care în perioada comunistă era a doua ca importanță, după 23 august, zi națională.

În obișnuitul limbaj de lemn de la acea vreme ( dar care s-a păstrat, sub o altă formă, și în prezent ), ziarul sucevean  Zori Noi  își deschidea ediția aniversară din 1989 cu multiple citate din  “opera de o inestimabilă valoare teoretică și practică a tovarășului Nicolae Ceaușescu”,  cu realizările  “timpului de glorie eternă a oamenilor muncii suceveni”  și chiar cu o poezie mobilizatoare.

Contribuția comuniștilor la  măreața zi de 1 Mai”  era redată pe larg în oficiosul PCR, singurul ziar care apărea atunci în județul Suceava.

Vedem și celebra fotografie despre care am aflat după 1990 că avea  aplicate  chipurile soților Ceaușescu, conducătorii comuniști fiind practic  adăugați  în laboratorul foto masei de oameni.

Zori Noi  acorda atenția cuvenită și zilei de 2 mai – ziua tineretului, scoțând în evidență  “pasiunea de a inventa, de a crea cu puterea minții unele lucruri inedite, capacitatea de a concepe și realiza noul ca un fapt firesc, dar și ca obligație de conștiință”.

 

 

Un reportaj care se întinde pe o pagină prezintă “realizări în muncă care vor dăinui peste timp”  și declarații ale directorilor de întreprinderi și muncitorilor fruntași.

Unul dintre ei se declara total de acord ( nici nu se putea altfel… ) cu lozinca tovarășului Nicolae Ceaușeșcu  “Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă !”

 

Ultima pagină a ziarului are o rubrică cu manifestările politice și cultural-educative de la Muzeul Județean. Aflăm că în cadrul expoziției dedicată zilei muncii  “un loc distinct îl ocupă opera tovarășului Nicolae Ceaușescu, care tezaurizează gândirea revoluționară, novatoare, filozofică și social-politică a președintelui României”.

 

TEODOR PUȘCAȘU

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 1 mai 2017
 • de:
 • Ultima modificare: mai 1, 2017 @ 3:37 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string YBPIfM to the field below: