Eugen Lovinescu omagiat la Fălticeni: “Un inițiator al instituției criticii literare” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Eugen Lovinescu omagiat la Fălticeni: “Un inițiator al instituției criticii literare”

De    •   Publicat acum 3 ani, 28 aprilie 2017   •   Fara comentarii

*academicianul Eugen Simion i-a cerut primarului Cătălin Coman organizarea unui colocviu anual, răspunsul fiind, pe loc, pozitiv

 

 

În sala  Pictor Aurel Băeșu   a Muzeului  Ion Irimescu  Fălticeni a debutat astăzi prima ediție a conferinţei naţionale  Dinastia Lovineștilor, organizată de Asociația Culturală  Text și discurs religios  Iași în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară   George Călinescu   al Academiei Române.

Moderatorul inițial al evenimentului, prof. Mioara Gafencu, a ținut să precizeze că fălticenenii au mari motive de mândrie ( intelectuală ), deoarece trăiesc în al treilea oraș din țară, după  București și Iași ca număr de scriitori pe care i-a dat de-a lungul timpului și că  “orașul va trăi prin operele care îl evocă”, inspirată fiind de citatul călinescian.

În deschiderea conferinţei, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen a dat binecuvântarea participanților, subliniind :  “Cel mai frumos domeniu este slujirea cuvântului rostit sau scris”.   Emoționat, după ce la intonarea imnului parcă a lăcrimat, primarul Cătălin Coman a spus că  “asistăm la unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale orașului”.

Auditoriul alcătuit din specialiști ai dezbaterii, dar și din tineri care doresc să învețe, a apreciat mesajul trimis de ministrul Culturii Ionuț Vulpescu.  Academicianul Eugen Simion a fost prezentat de Lucian Chișu drept  “un continuator al lui Eugen Lovinescu”,  Gheorghe Chivu plusând cu  “Eugen Simion a studiat cel mai bine opera lovinesciană”.

Posteritatea critică a lui E. Lovinescu a fost abordată de Eugen Simion, cartea aceasta fiind cea care, după propriile mărturisiri, i-a format stilul.  Am reținut că Lovinescu nu are egal în literatura română deoarece și-a jertfit viața profesională pentru critica literară, fiind practic un inițiator al institutiei criticii literare.   Stilul drept l-a privat pe Lovinescu de un post în universitate și de un altul în Academie, a precizat Simion, care s-a adresat direct primarului Coman, cerându-i sprijinul pentru a organiza la Fălticeni un colocviu pentru literatii lovinești.

Simion și-a amintit, nostalgic și fără ură, că un profesor i-a interzis să citească Lovinescu, vremurile fiind de o cu totul altă factură, că același profesor l-a desființat, pur și simplu, și pe Nichita Stănescu.  Oricum, spunem noi, istoria nici nu l-a băgat în seamă pe acel profesor, autorii adevărați rămân.  Academicianul invitat astăzi la Fălticeni este optimist că va reuși să vadă publicată toată opera lui Lovinescu, pentru că, nu-i asa ?, Simion face parte din  “generația care s-a ridicat pe valul revalorificării moștenirii literare”.

După toate aceste considerații culturale atât de necesare, Simion l-a chestionat iarăși pe primarul Coman dacă va susține financiar un colocviu anual, răspunsul fiind un angajament nu neapărat financiar ( deși nu suntem atât de săraci să nu putem susține un astfel de eveniment ), ci mai ales moral, cu sprijinul profesorilor din oraș, al parlamentarilor, al altor primari din zonă, a conducerii școlii de jandarmi, etc.   Simion, obișnuit neîndoielnic cu organizarea unor asemenea evenimente, a insistat asupra aspectului financiar, fapt care l-a determinat pe primar să spună că  “e o chestiune rezolvată”,  chiar dacă astfel de promisiuni se fac în campania electorală.

Mai apoi, Pavel Șușară ne-a amintit că legatura lui Lovinescu cu arta plastică este una importantă, desi nu evidentă, că însăși critica este creație și, candid, că  “nefiind pregătit să vorbesc, am încercat să vă induc în eroare”.   Fălticeneanul ieșean Grigore Ilisei a adus în discuție grija pe care trebuie să o avem pentru casa lui Lovinescu, pentru cea a lui Sadoveanu, de Galeria Oamenilor de Seamă.  Apropo, zice el, aceasta din urmă nu are un muzeograf de specialitate, iar casa lovinestilor a fost vândută, împărțită, placa atașată nu este vizibilă…

Mircea Diaconu și-a câștigat auditoriul cu remarca potrivit căreia la Universitatea suceveană există un amfiteatru care-i poartă numele lui Lovinescu și a completat cu adeziunea la valorile europene în cazul criticilor literari din generația lui Lovinescu.

Oricum, așa cum a reliefat și Bianca Cernat, critica lui Lovinescu rămâne mereu actuală, indiferent de cum s-ar schimba vremurile.

Iar vremurile îl fac, la Fălticeni, pe Eugen Simion deținător al premiului  Eugen Lovinescu,  cu concluzia din  Laudatio-ul   citit de prof. Antonio Patraș că  “Eugen Simion este cel mai lovinescian dintre criticii noștri”.

De la Muzeul  Ion Irimescu,  invitații s-au deplasat spre Primărie, acolo unde academicianul Simion a devenit cetățean de onoare al Fălticeniului.

 

ALMA GAVRIL

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 28 aprilie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 28, 2017 @ 4:18 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string FXQAgm to the field below: