Academicianul Eugen Simion, cetățean de onoare al municipiului Fălticeni: “Vrem să facem aici un oraș într-adevăr cultural” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Academicianul Eugen Simion, cetățean de onoare al municipiului Fălticeni: “Vrem să facem aici un oraș într-adevăr cultural”

De    •   Publicat acum 3 ani, 28 aprilie 2017   •   1 comentariu

În debutul ședinței de astăzi a Consiliului Local Fălticeni, academicianul Eugen Simion a fost desemnat cetățean de onoare al orașului.

Simion este președinte al secției de filologie și literatură română a Academiei Române și director al Institutului de Istorie și Teorie Literară.

El participă, în aceste zile, la conferința  Dinastia Lovineștilor  la Muzeul  Ion Irimescu.

Primarul Cătălin Coman a precizat că  “am făcut o promisiune, un angajament ca an de an la Fălticeni, pentru câteva zile, să reunim tot ce înseamnă mai valoros la nivel de cultură, să reunim oameni care au foarte multe de spus în acest domeniu.

În momentul când veți deveni cetățean de onoare al municipiului Fălticeni să știți că aveți și responsabilitatea să ne ajutați, să ne sprijiniți pentru realizarea pe viitor a acestor evenimente”.

Un moment deosebit l-a constituit intervenția scriitorului Grigore Iliesei, care a vorbit celor prezenți despre Fălticeni și oamenii de valoare născuți aici (vezi video).

Academicianul Simion: “Mă onorează această distincție, să nu mi-o luați în nume de rău, dar parcă aș fi meritat-o.

Prima vizită a fost în 1969, în noaptea în care americanii descindeau pe Lună eu eram aici, stăteam de vorbă cu Vasile Lovinescu, am petrecut o seară absolut senzațională cu el.   

Vrem să facem aici, la Fălticeni, un oraș într-adevăr cultural, Lovinescu însuși spunea că aici este o matrice a spiritului românesc.

 Profitați de acest lucru  ( … ),  noi trebuie să avem grijă de cultura noastră.

Poate facem un seminar o dată pe an, venim aici cu membrii Academiei  ( … )  să vorbim despre Sadoveanu, despre școala de catiheți, despre Lovinești”.

Cei prezenți au ciocnit, la final, cupe de șampanie.

 

 

MIHAI SPÎNU

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 28 aprilie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 28, 2017 @ 11:49 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

1 comentariu

 1. Ai!AI!AI! spune:

  Mai intai faceti un targ cu locuri de munca si un nivel ridicat de trai!Nu se poate promova o activitate culturala de inalta tinuta cu someri si asistati sociali!Acest oras a avut o contributie deosebita la cultura nationala si uniersala,pt ca au existat bani aici.Acest targ,din punct de vedere comercial,era al doilea in Europa dupa Leipzig!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string T3Mdv6 to the field below: