PSD și ALDE au respins majorarea prețului gigacaloriei pentru populație la Suceava. Lungu: “Dacă Thermonet se retrage mâine, ne dăm cu capul de pereți !” / Mocanu: “Ce vreți, să fim instrumentele dvs., să fim marionete ?  Este o cacealma !” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

PSD și ALDE au respins majorarea prețului gigacaloriei pentru populație la Suceava. Lungu: “Dacă Thermonet se retrage mâine, ne dăm cu capul de pereți !” / Mocanu: “Ce vreți, să fim instrumentele dvs., să fim marionete ?  Este o cacealma !”

De    •   Publicat acum 3 ani, 27 aprilie 2017   •   Fara comentarii

Foto: Ziarul de pe Net

Creșterea prețului la gigacaloria plătită de sucevenii abonați la sistemul termic centralizat a fost un nou motiv de dispută, în această după-amiază, între cele două tabere din Consiliul Local Suceava.

Proiectul inițiat de primarul PNL Ion Lungu se referea la o majorare de la 178 la 240 lei, determinată de imposibilitatea municipalității de a mai acoperi subvenția.

Lungu a precizat că  “e un proiect care face echitate între cetățeni, fiecare să plătească ceea ce consumă, nu este corect ca anumiți cetățeni din Burdujeni Sat sau Ițcani, care nu au nicio legătură cu sistemul centralizat, să plătească o parte din încălzirea celor care sunt în sistemul centralizat.  Noi nici în ziua de azi nu am dat în exploatare patrimoniul către Thermonet  ( distribuitorul agentului termic – n.r. ) pentru că este într-o situația conflictuală patrimoniul de la Termica.  Dacă vrea, Thermonet mâine dimineață reziliază contractul !  Noi am cheltuit 50 de milioane de euro în ultimii 14 ani și suntem unde suntem, ăia care n-au sistem centralizat fluieră…”

Consilierul PSD Tiberiu Brădățan a spus că  “în semn de bună credință din partea Thermonet, ar fi bine ca ei să înceapă investițiile.  Noi să ne sacrificăm cetățenii, cei cu venituri reduse.  Nu vreau să fiu absolut deloc populist, dar mă interesează să-i putem ajuta pe cei mai necăjiți”,  Lungu replicând că “noi le dăm  ( Thermonetului – n.r. )  o piatră în cap, nu-i ajutăm, pe românește, îi trimitem să încaseze acești bani de la populație, populația nu plătește nici acum.  Dacă se retrage, ne dăm cu capul de pereți !”

Viceprimarul Harșovschi ( PNL ) i-a sărit în sprijin primarului, afirmând că  “se dorește să se micșoreze subvenția de la Primărie acordată operatorului pentru a se putea face alte investiții.  Sucevenii trebuie să fie egali.  Haideți să lăsăm populismul deoparte, majoritatea populației nu mai este legată la sistemul centralizat”.

Dan Roibu ( ALDE ) a precizat că  “majorând prețul, anul viitor o grămadă de cetățeni o să se retragă de la rețea”,  Lungu nerămânând dator, la incitarea lui Harșovschi :  “Băieții ăștia spun că-i în favoarea lui ALDE ce măsură luăm noi azi, sunt centrale mai multe la anul”   apropo de proiectul președintelui ALDE Alexandru Băișanu de a renunța la sistemul centralizat și de a achiziționa centrale de apartament.

Harșovschi s-a simțit dator să precizeze  “noi nu vorbim de ajutarea societății comerciale, noi nu modificăm prețul firmei transportatoare, noi modificăm subvenția acordată de Primărie acestei societăți”.

A urmat la cuvânt, pe un ton ridicat, Vasile Mocanu ( PSD ) :  “Cum să nu politizăm dacă suntem reprezentanți politici, dar ce vreți, să fim instrumentele dvs, să fim marionete ?  Am falimentat Termica, dacă nu facem investiții o să-i falimentăm și pe ei  ( Thermonet – n.r. ).   De asta n-au mai venit de la Botoșani  ( Elsaco – n.r. ),  că nu le-a mai ținut cacealmaua cu montatul contoarelor, parcă important e ce măsor, nu ce pierd, că indiferent cum măsor, pierderile rămân aceleași.  Au plecat ăia  ( Elsaco – n.r. )  și suntem cu monopol la Bioenergy. Este o cacealma !”

Lungu a replicat  “aici nu se discută de Thermonet, se discută de împărțirea plății între populație și Primărie. Ați votat bugetul, PSD spune că votează cu recomandarea reducerii subvențiilor și cu banii de acolo să se facă investiții în infrastructură.  Mi-ați cerut să reduc subvențiile la Termica și acum tot dvs. îmi țineți teorii !”

Calm, Cristian Irimie ( PNL ) a spus că  “se modifică doar acea parte care reprezenta subvenția.  Eu rămân nedumerit asupra scopului discuției și mai ales a faptului că unii se încălzesc foarte tare și, prietenește vă spun, dle. Mocanu, că în momentul în care deveniți agresiv verbal să vă gândiți și la sănătate, că avem o vârstă totuși…”

La vot, proiectul de majorare a prețului gigacaloriei a picat cu 10 pentru ( PNL + PMP ) și 9 împotrivă ( PSD + ALDE ).

Lungu a anunțat că va repune proiectul de ordinea de zi a viitoarei ședințe CL.

DAN PASCARU

Ziaruldepenet.ro

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 27 aprilie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: aprilie 27, 2017 @ 7:29 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 80Kp2E to the field below: