Tânără din Fălticeni, stagiu de voluntariat în Slovacia: “Nu vă opriți din a face bine și de a fi fericiți!” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Tânără din Fălticeni, stagiu de voluntariat în Slovacia: “Nu vă opriți din a face bine și de a fi fericiți!”

De    •   Publicat acum 3 ani, 14 martie 2017   •   2 comentarii

Ați simțit vreodată că un glob pământesc de pe segmentul nimicniciei și al eternității vă învăluie ? Că sunteți atât de siguri că vreți să renunțați la ceva ce multă lume consideră mandatoriu ca să vă îndepliniți un vis ? Și dacă ați avut acest sentiment l-ați scos la suprafață ? V-ați luptat cu morile de vânt ca să aduceți în planurile realității ?

 

E vorba despre mine, despre ceva unic, pe care îl simt, dar în același timp simt că nedreptățesc ceea ce fac în încercarea de a exprima, de a defini experiența. Este vorba de stagiul de voluntariat pentru care am aplicat anul trecut și care a început în septembrie.

·       Unde ?  Slovacia

·       Cu cine lucrez?

Grup țintă: copii din comunitatea romă din Jelsava

Voluntari: 6 voluntari internaționali (2 din Germania, câte unul din Italia, Spania, Portugalia, România ) +voluntari locali

·       Organizația de trimitere: Team for Youth Association Baia Mare

·       Organizația gazdă: YMCA Revuca

 

 

   Poate vă întrebați, ca mulți alții,  de ce am ales un an de voluntariat în străinatate în locul unui an de universitate. Mhmm, nu mi-a fost niciodată greu să răspund la această întrebare  și, cu cât petrec mai mult timp înconjurată de noua mea familie în Jelsava sunt și mai convinsă că am luat cea mai bună decizie.

În primul rând, am simțit nevoia unui răgaz, de a cugeta, de a mă cunoaște, descoperi și recunoaște la sfârșitul acestor 10 luni. Am vrut să ofer un impuls, nu o șansă (căci ei nu au nevoie de așa ceva), dar  o mână care să-i țină și să le arate calea, nu prin vorbe, dar prin fapte, căci ei au dreptul de a-și alege modelele pe care să le urmeze în viață.

În al doilea rând, am luat-o ca pe o provocare. Să plec singură din România într-o țară a cărei limbă nu  o știam aproape deloc, călătorind 30 de ore, așteptând jumătate de noapte într-o autogară în Bratislava, a însemnat o mare provocare pentru mine, una care m-a maturizat și m-a făcut să îmi doresc să călătoresc și mai mult în descoperirea locurilor și oamenilor inediți.

 

 

 

·       Cu ce ne ocupăm?

Avem în fiecare după-amiază activități cu copiii din comunitate romă, cât și din exterior, plus activități destinate voluntarilor.

Într-o săptămână acestea sunt activitățile obișnuite.

Luni:

De dimineață avem ore de engleză într-un oraș vecin ( practic suntem profesori, încercăm să ajutăm studenții să comunice mai mult )

Teatru

Ten sing

Marți:

Ședință cu coordonatorul

Clubul de jocuri

Miercuri:

Ora de slovacă

Clubul de fete

Clubul de dans

Joi:

Meditații (ajutăm copiii la teme)

Art-time

Oră de engleză pentru voluntari locali

Vineri:

Lecția de sport

Tea House ( activitate dedicată adolescenților )

 

  

 

Dar viața mea în Slovacia nu se rezumă doar la centru, am zile libere, zile în care călătoresc, vizitez alți voluntari EVS în Slovacia, particip la workshopuri, mă bucur de orice moment.

Mă simt ca acasă și-mi va fi foarte greu când voi pleca ( căci uneori simt, mai intens decât orice altceva, căci nu eu am ales Slovacia, Slovacia m-a ales pe mine ) să mă despart de copiii pe care i-am văzut atâta timp, de voluntarii cu care am locuit și am împărțit totul, de apartamentul în care am locuit.

 

 

Vreau să vă prezint unul din proiectele noastre care aproape e pe sfârșite și suntem foarte fericiți că am reușit să îl aducem la viață.

E vorba de o campanie în urma căreia, cu banii strânși, vrem să cumpărăm un sistem de securitate, materiale educative și jocuri noi.

Aici este linkul, dacă sunteți interesați. https://www.generosity.com/community-fundraising/let-s-make-them-happy-everyday  Orice ajutor e binevenit. J

 

 

 

Viața e minunată !

Nu vă opriți din a face bine și de a fi fericiți ! Iar dacă puteți, lumea e plină de proiecte de voluntariat.  

Doar aveți curajul și încercați !

 

 

ROXANA GAVRILUȚ

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 14 martie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: martie 14, 2017 @ 11:49 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , , , ,

2 comentarii

 1. Alma spune:

  Felicitări, Roxana! Toate cele bune!

 2. MAN IN THE MIRROR spune:

  Emoţionant. Aproape că am plâns. Pe bune, crezi că România nu oferea mult mai mulă luptă cu ” morile de vânt” şi segmentele nimicniciei şi eternităţii? Un voluntariat cu un un grup de copii rromi din locaţia Magazia Gării din Fălticeni ar putea constitui un “masterat” în domeniul voluntariatului internaţional. Apoi locaţii precum Sierra Leone, Haiti sau Cambodgia conferă cu siguranţă “doctoratul” în domeniu. Iarta-mă dacă în nimicnicia mea am făcut mişto de voluntariate din categoria ” Save the world today” , dar m-am săturat de acţiuni ONG-iste pe fonduri norvegiene sau UE. Succes în viaţă şi du-te la facultate! Apropo, chiar YMCA le zice la ăia?! Fără supărare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string h7Lw95 to the field below: