Șeful Postului de Poliție Moldovița , trimis în judecată pentru implicarea în afacerile cu lemn, împreună cu alte șapte persoane - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Șeful Postului de Poliție Moldovița , trimis în judecată pentru implicarea în afacerile cu lemn, împreună cu alte șapte persoane

De    •   Publicat acum 3 ani, 2 martie 2017   •   Fara comentarii

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a șefului Postului de Poliție Moldovița, Vasile Solcan-Niga, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor a nouă infracțiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată și neglijență în serviciu.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-a dispus trimiterea în judecată şi a altor șapte inculpaţi.
Maria Luiza Tcaci, acuzată de comiterea a trei infracțiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată.
Liviu Ilie Ruscan – trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite.
Ionuț Vasile Craiuț- două infracțiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite și  conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Bittar Mirela Modesta – pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, constând în aceea că fiind audiată, în calitate de martor, în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a făcut afirmaţii mincinoase sau nu a spus tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care a fost întrebată şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, constând în aceea că a întocmit în fals avize de însoțire material lemnos în care a consemnat date nereale privind locul încărcării materialului lemnos transportat, documentele fiind folosite în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv pentru a da aparența de legalitate transportului de material lemnos pentru care nu existau documente de proveniență şi pentru înregistrarea operaţiunii în evidenţele contabile.
Ion Florescu – pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă constând în aceea că fiind audiat în calitate de martor în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a făcut afirmații mincinoase sau nu a spus tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebat şi pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals constând în aceea că a folosit avize de însoţire completate de inculpata Bittar Mirela Modesta pentru a justifica transportul materialului lemnos efectuat fără documente legale de provenienţă, deşi cunoştea că datele menţionate în avize referitoare la locul încărcării sunt nereale.
Chiraș Petru Alexandru şi Haşmei Bogdan Constantin – pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, constând în aceea că fiind audiaţi în calitate de martori în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a făcut afirmații mincinoase sau nu au spus tot ce ştiu în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care au fost întrebaţi.

 

 

*Ce spun procurorii despre activitatea infracțională a polițistului Niga

 

Polițistul Vasile Solcan-Niga îndeplinea funcţia de şef de post la Postul de Poliţie Moldoviţa.
În perioada octombrie 2016-decembrie 2016, deşi era de serviciu, a organizat în beneficiul său transportul unor cantităţi de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă sau de transport ori, deşi a luat la cunoştinţă despre efectuarea unor astfel de transporturi de către alte persoane, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege și confiscare a materialului lemnos și a vehiculelor cu care acesta era transportat.
Din probele administrate a rezultat că un număr mare de persoane din comunele Moldoviţa şi Frumosu deţine, comercializează, transportă material lemnos, fără documente de provenienţă. Inculpata Tcaci Luiza Maria este una dintre persoanele care achiziţionează material lemnos fără documente legale de proveniență, pe care fie îl depozitează la locuința sa și îl valorifică ulterior, fie îl încarcă direct de la furnizori şi îl transportă la cumpărători. Materialul lemnos este procurat de inculpată atât pentru sora sa Bittar Mirela Modesta, cât şi pentru inculpatul Solcan-Niga Vasile. O parte din acest material lemnos este valorificat de agentul de poliție Solcan-Niga Vasile, care îl debitează la banzicul pe care acesta îl deţine.
Incupatul Ruscan Liviu Ilie este persoana la care, de regulă, a apelat inculpatul Solcan-Niga Vasile pentru a transporta material lemnos, atunci când nu putea face personal astfel de transporturi.
Prelucrarea materialului lemnos la hala de debitare pe care o deţine inculpatul este realizată, în special, de inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ. Inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ se deplasează cu autovehiculele încredințate de inculpatul Solcan-Niga Vasile, deşi acesta nu posedă permis de conducere, aspect cunoscut de inculpat.

Pentru a avea o imagine completă asupra traficului de material lemnos provenit din surse ilegale şi pus în circulaţie fără documente de provenienţă în zona de competenţă a inculpatului, arătăm faptul că în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 14.12.2016 (13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice) în baza mandatelor emise în prezenta cauză, dar şi în urma controalelor efectuate la aceeaşi dată de organele de poliţie şi silvice la persoanele fizice şi juridice care au interacţionat cu inculpatul în perioada săvârşirii faptelor penale, a fost confiscată cantitatea totală de aproximativ 630 m.c. material lemnos deţinută fără documente justificative (cantitate identificată într-o singură zi).

În sarcina inculpatului Solcan-Niga Vasile s-a reţinut săvârşirea a nouă infracţiuni de abuz în serviciu, trei dintre ele fiind săvârşite cu complicitatea inculpatei Tcaci Luiza Maria, două cu complicitatea inculpatului Ruscan Liviu Ilie şi două cu complicitatea inculpatului Craiuţ Vasile Ionuţ. Astfel, s-a reţinut că în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, la data de 05.11.2016, inculpatul Solcan-Niga Vasile a încărcat cantitatea de 10 m.c. material lemnos procurat şi deţinut fără documente de provenienţă de către inculpata Tcaci Luiza Maria şi a solicitat inculpatului Ruscan Liviu Ilie să efectueze transportul de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, inculpatul neluând măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege, confiscarea materialului lemnos şi a vehiculului.
De asemenea, la data de 10.11.2016, inculpatul Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a încărcat cantitatea de 10,5 m.c. material lemnos, procurat şi deţinut fără documente de provenienţă, de la banzicul pe care îl deţine şi a solicitat inculpatului Ruscan Liviu Ilie să efectueze transportul de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, transportul fiind efectuat până în comuna Vama, la sediul unei societăţi comerciale, unde a fost comercializat .
La datele de 23.11.2016, 26.11.2016, 01.12.2016 şi 10.12.2016, în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a luat cunoştinţă despre cumpărarea şi încărcarea de către inculpatele Tcaci Luiza Maria şi Bittar Mirela Modesta a unor cantităţi de material lemnos fără documente de provenienţă de la două persoane fizice sau despre transportul efectuat de alte persoane de pe terenul proprietate, dar fără documente emise de organele competente, despre locul şi data încărcării şi a transportării materialului lemnos fără documente de provenienţă sau însoţire, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege, confiscarea materialului lemnos şi a vehiculelor.
S-a reţinut şi faptul că, în calitate de lucrător de poliţie, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă la datele de 26.11.2016 şi 11.12.2016 că inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ conduce autovehicule pe drumurile publice, deşi nu posedă permis de conducere, şi nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracţiunii şi înregistrarea cauzei penale.
Inculpatul Solcan-Niga Vasile a fost trimis în judecată şi pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, iar inculpata Tcaci Luiza Maria pentru complicitate la această infracţiune, constând în aceea că în perioada octombrie – decembrie 2016, deşi avea calitatea de lucrător de poliţie cu interdicţii prevăzute de lege, a efectuat operaţiuni financiare cu material lemnos, ca acte de comerţ, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv a efectuat achiziţii de material lemnos în sumă de 10.034 lei şi vânzări de material lemnos în sumă de 19.800 lei. O parte din materialul lemnos comercializat a fost procurat de inculpata Tcaci Luiza Maria fără documente de provenienţă şi a fost pus la dispoziţia inculpatului în scopul comercializării.
Faţă de inculpatul Solcan-Niga Vasile s-a dispus trimiterea în judecată şi pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că la data de 01.12.2016, a divulgat informaţii nedestinate publicităţii, de care a luat cunoştinţă în virtutea atribuţiilor de serviciu, informând persoana suspectă de săvârşirea unor fapte de natură penală despre faptul că urmează a se deplasa pentru efectuarea de verificări în zona în care aceasta acţiona şi solicitându-i să plece din locul respectiv, fiind afectate astfel interesele persoanei care a făcut sesizarea la SNUAU 112, dar şi ale IPJ Suceava, care a înregistrat o cauză penală cu autor necunoscut şi a fost îngreunată urmărirea penală ce se impune a fi efectuată în cauză.
Solcan-Niga Vasile a fost inculpat şi pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, iar inculpatul Craiuţ Vasile Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, constând în aceea că la datele de 01.11.2016, 03.11.2016, 05.11.2016, 26.11.2016, 28.11.2016, 11.12.2016 şi 12.12.2016, primul inculpat a încredinţat inculpatului Craiuţ Vasile Ionuţ autovehicule pentru a le conduce pe drumurile publice, cunoscând că acesta din urmă nu posedă permis de conducere.
De asemenea, în sarcina inculpatului Solca-Niga Vasile s-a reţinut şi săvârşirea infracţiunii de neglijență în serviciu, constând în aceea că în perioada august 2014-februarie 2016 şi-a încălcat, din culpă, atribuţiile de serviciu legate de întocmirea actelor procedurale într-un dosar penal având ca obiect infracţiunile de furt calificat, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi sub influenţa alcoolului, neîntocmind ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, situaţie care a determinat lovirea de nulitate absolută a actelor de urmărire penală efectuate anterior începerii urmăririi penale şi care a determinat adoptarea unei soluţii de clasare pentru o infracţiune gravă.

 

SORIN NICA

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 2 martie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: martie 2, 2017 @ 9:03 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
 • Tagged With: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string nYCuv6 to the field below: