S-a stins din viață publicistul fălticenean Geo Nichita - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

S-a stins din viață publicistul fălticenean Geo Nichita

De    •   Publicat acum 3 ani, 24 februarie 2017   •   3 comentarii

 

Poetul și publicistul Geo Nichita, cunoscut în special pentru lucrarea sa Însemnări fălticenene, a murit. El ar fi împlinit în luna august 90 de ani.

Gheorghe(Geo) Nichita s-a născut la Fălticeni, pe data de 18 august 1927. El a învățat la Școala primară din Oprișeni, după care a urmat cursurile Liceului “Nicu Gane” din localitate și Facultatea de Litere și Filozofie din Iași.

Primul loc de muncă din învățământ la avut la Școala din Ilișești (1951-1952), Dolheștii Mari (două luni în anul 1952) și Rădășeni (1952-1953), unde a activat ca profesor de istorie.

Se întoarce în localitatea natală, mai întâi ca profesor la Școala profesională metal-lemn și Școala Pedagogică (1953-1956), Școala medie nr.2 (1956-1965), Liceul Teretic “Nicu Gane” (1965-1966) și Grupul Școlar “Miu”  (actualul Colegiu Tehnic Mihai Băcescu” ) în perioada 1966 -1989.

A fost directorul Școlii medii nr.2 în perioada 1966-1989 și a ieșit la pensie în anul Revoluției, 1989.

Potrivit lucrării Fălticeni – Repere în timp a lui Vasile Nistoreasa, Geo Nichita a debutat în literatură în anul 1944, în Zorile Romanaților (nr.9) din Caracal, cu poemul Liniște, pe care l-a semnat cu pseudonimul G.Mugur. O colaborare mai intensă a început după anul 1952, cu articole, poezii, proză scurtă și epigram la Zori Noi, Convorbiri literare, Urzica, Cronica(Iași), Viața(Brăila), Opinia Fălticeneană și Interferențe.

Primul volum de poezie l-a publicat în anul 1994, la editura Danubius din Brăila, intitulat simplu Versuri.

Trei ani mai târziu, în anul 1997, îi apare cea mai cunoscută lucrare a sa – Însemnări fălticenene, un studiu despre monumentele din Fălticeni, urmată de volumul de versuri Cronică rimată(1999, la aceeși editură) – adresată, potrivit autorului, “copiilor de la 7 la 107 ani”.

În anul 2000, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, publică la editura “Opinia fălticeneană“ cartea Cântare sfântă, iar în anul 2003 un mic dcționar de literatură română – Apropo de … litere mari și foarte mari.

După 1989, a încercat alături de alți fălticeneni reînființarea fostului județ Baia, și a făcut nenumărate demersuri în acest sens, însă nu a reușit să-i convingă pe politicienii vremii.

Corpul neînsuflețit a fost depus la Capela cimitirului nou ce aparține de Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, iar înmormântarea va avea loc duminică, la ora 14.00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

DANIEL BOGHIȚĂ

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 24 februarie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: februarie 25, 2017 @ 12:21 am
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

3 comentarii

 1. Nelu spune:

  Condoleanțe familiei! Dumnezeu sa il aibă în pază!

 2. Ecaterina spune:

  Dumnezeu sa il ierte!

 3. Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga spune:

  Dumnezeu să-l ierte! Cu 4 decenii în urmă l-am avut pentru 1 an profesor de istorie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string B6DZN6 to the field below: