Conducerea USV, reticentă în ceea ce privește eliminarea lucrărilor de licență: “Chiar dacă ascundem eșecul sub preș, nu înseamnă că el dispare” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Conducerea USV, reticentă în ceea ce privește eliminarea lucrărilor de licență: “Chiar dacă ascundem eșecul sub preș, nu înseamnă că el dispare”

De    •   Publicat acum 3 ani, 24 ianuarie 2017   •   Fara comentarii

Referindu-se la propunerea de eliminare a lucrărilor de licență, formulată de Facultatea de Drept a Universității București, Mihai Dimian  ( foto primul din dreapta )  prorectorul Universității Ștefan cel Mare  Suceava consideră că  “dacă nu am reușit să educăm tinerii pentru elaborarea unei lucrări originale și pentru recunoașterea surselor de inspirație, nu înseamnă că trebuie să eliminăm singurul examen în care verificăm acest lucru.

Chiar dacă ascundem eșecul sub preș, nu înseamnă că el dispare”.
Dimian spune că în universitățile în care a lucrat în SUA nu se susțineau lucrări de licență și chiar la master exista opțiunea de a finaliza fără teză, dar cu un număr mai mare de credite.

“Însă educația anti-plagiat și promovarea originalității se făcea la fiecare curs.

Referatele, rapoartele și proiectele erau ( puteau fi ) trecute prin softul anti-plagiat, iar consecințele erau similare celor de la copierea în cadrul unui examen.

Eliminarea susținerii lucrărilor de licență fără a prezenta măsurile alternative de verificare a capacității unui absolvent de elaboare a unei lucrări originale și a creativității acestuia și, mai ales, motivația din spatele acestei măsuri reprezintă un moment foarte trist pentru învățămânul românesc”  susține Dimian.

La rândul său, prorectorul USV Ștefan Purici  ( foto al doilea de la stânga la dreapta )  afirmă că este greu de imaginat ca o facultate / universitate poate recunoaște că nu a fost în stare pe parcursul a patru ani să familiarizeze studenții cu regulile și normele cele mai simple de integritate.

Facultatea de Drept declară public că nu mai este capabilă să formeze viitorii juriști, persoane care trebuie să apere legea, care să fie conștiente că pentru încălcarea legii trebuie să suporte consecințele și care să vegheze ca nimeni să nu fie mai presus de lege.

Oare viitorii avocați, judecători, notari nu trebuie să fie capabili să întocmească un text care să nu fie rezultatul unei operațiuni de copy-paste ?

Nu trebuie să aibă abilitatea de a analiza, compara, critica și sintetiza opinii ( articole ) diferite într-un text pe care să-l poată semna ca autor?

Generația care renunță la lucrările de licență mai poate avea pretenția să urmeze studii doctorale și să redacteze teze care să nu se întemeieze pe metoda copy-paste ?

Cu siguranță, lucrarea de licență ar putea fi eliminată prin înlocuirea unor lucrări de an (câte una pentru fiecare din cei patru ani de licență), prin care viitorii licențiați să demonstreze că sunt capabili să redacteze texte originale și că nu plagiatul este instrumentul cel mai la îndemână pentru a întocmi un discurs”.

 

 

DAN PASCARU

Sursă foto : Facebook

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 24 ianuarie 2017
 • de:
 • Ultima modificare: ianuarie 24, 2017 @ 5:39 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string zAUIQL to the field below: