Fostul șef al Poliției Fălticeni, Ioan Nichitoi, condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare. Polițistul a încercat să-l scape pe afaceristul Vasile Savu - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Fostul șef al Poliției Fălticeni, Ioan Nichitoi, condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare. Polițistul a încercat să-l scape pe afaceristul Vasile Savu

De    •   Publicat acum 1 an, 21 decembrie 2016   •   3 comentarii

 

 

Curtea de Apel Suceava a menținut sentința nr.45 a Tribunalului Suceava, care a decis pe data de 19.02.2016 condamnarea fostului șef al Poliției municipiului Fălticeni, comisarul-șef Ioan NICHITOI, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

Polițistul Nichitoi este  acuzat că l-a favorizat pe omul de afaceri fălticenean Vasile SAVU, patronul societățiiParisienne a la Vys SRL, prins beat la volan.

Instanța a recalificat infracţiunile pentru care Ioan NICHITOI a fost trimis în judecată, din tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, în tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit. Suspendarea condiționată a condamnării lui NICHITOI  s-a făcut cu o perioadă de încercare de 2 ani și 6 luni.

Fostul șef al Poliției Fălticeni a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în cazul întocmirii Raportului de necesitate privind opoturnitatea sponsorizării cu un geam termopan de la societatea Trionec SRL și i s-a aplicatat sancţiunea administrativă a amenzii în cuantum de 200 lei.
De asemenea, instanța a desființat în totalitate raportul de sponsorizare întocmit de NICHITOI și l-a obligat pe acesta să plătească statului suma de 2.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din timpul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti.

Curtea de Apel l-a pus la o nouă plata pe Nichitoi, care va trebui să mai dea statului 150 lei pentru cheltuieli de judecată pentru apelul formulat.

 

 

*Șeful Poliției l-a protejat pe Savu și a primit un geam termopan de la Trionec

Procurorii DNA Suceava au dispus în luna ianuarie a anului 2014 trimiterea în judecată a lui IOAN NICHITOI, şeful Poliţiei Fălticeni, pentru tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual.

În perioada 14 — 16 octombrie 2013, în calitate de şef al Poliţiei Fălticeni, el s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat, agentul principal Liuță, astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar – penale faţă de omul de afaceri Vasile SAVU, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Agentul de poliție Liuță a depus o plângere penală și o înregistrare audio în care șeful său îi cerea să rupă documentele și constatările încheiate în cazul unui accident rutier săvârșit de patronul SC Parisienne a la Vys SRL, Vasile Savu. Acesta a lovit două autoturisme după care s-a refugiat în curtea firmei sale, iar la sosirea agenților de poliție soția patronului fălticenean a ieșit și le-a declarat că ea a comis accidentul, fapt contrazis de martori. Când a insistat ca Vasile Savu să îl însoțească la Spitalul municipal pentru recoltarea probelor de sânge, patronul a deveni agresiv.

Liuță a fost chemat imediat la ordin de șeful său, Ioan Nichitoi, care l-a certat ștrașnic și i-a cerut să rupă toate documentele legate de acest caz deoarece Savu este prietenul său. Întreaga conversație-aproximativ 20 de minute- a fost înregistrată de agentul Liuță, care a predat-o procurorilor suceveni, după ce în prealabil a mers la un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni și acesta l-a direcționat către colegii săi de la instanța superioară.

“Omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulaţie pe raza Fălticeniului, iar lucrătorul de poliţie din subordinea lui NICHITOI a întocmit toate actele de constatare.

Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea.

A doua zi, agentul de poliţie a prezentat actele întocmite comandantului unităţii, IOAN NICHITOI, în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului.

Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri (Vasile SAVU) ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare.

Mai mult, el ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare”  susţin procurorii.

DNA preciza că forma tentativei este reținută având în vedere că folosul injust urmărit a fi obținut de omul de afaceri nu a fost efectiv realizat, ca urmare a intervenției procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

“Din dispoziţia procurorului, dosarul a fost înregistrat la penal, iar cercetările penale s-au efectuat tot din iniţiativa procurorului, care a preluat cauza la urmărire proprie.

În urma cercetării penale efectuate s-a stabilit că omul de afaceri este autor al infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind dispusă sancţionarea administrativă”  susțin procurorii DNA. 

Vasile Savu a recunoscut în fața procurorilor că este autorul accidentului și că este apropiat de comisarul șef Ioan Nichitoi.

De asemenea, potrivit procurorilor DNA , în 20 decembrie 2013, IOAN NICHITOI a întocmit înscrisul intitulat  Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării,  înregistrat la IPJ Suceava 3 zile mai târziu, care avea un caracter fals şi a fost întocmit în condiţiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliţia Fălticeni. Este vorba despre un geam termopan primit de la societatea Trionec SRL și care fusese montat înainte ca raportul să fi fost întocmit.

 

SORIN NICA

    Print       Email
 • Publicat: acum 1 an, 21 decembrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 21, 2016 @ 9:56 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

3 comentarii

 1. Adela spune:

  Din păcate se dau prea multe condamnări cu suspendare. Pentru politicieni, polițiști, medici spagari etc nu ar trebui sa existe condamnări cu suspendare.

 2. justitie oarba` spune:

  Nu are nici un stres la asa o decizie. Probabil s-a si pensionat si o duce bine cu o pensie de peste 1000 de euro. Morala e doar pentru ofiteri: daca iei spaga te alegi cu inchisoare… cu suspendare.

 3. Doru spune:

  Era de asteptat … merita sa fie sanctionat pentru ca țipa ca un bou prin birourile politiei. Cine a avut de-aface cu el stie prea bine. Cand era vorba sa rezolve un conflict/problema totdeauna incerca sa recurgă la împăcarea părților, în defavoarea părții vătămate, astfel încât Poliția să aibă de făcut cât mai puține dosare, implicit cât mai puțină muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Please copy the string GiyLfA to the field below:

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com