Grupare de traficanți de țigări și produse petroliere, destructurată de DIICOT. Contrabandiștii acționau în județele Suceava și Botoșani - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Grupare de traficanți de țigări și produse petroliere, destructurată de DIICOT. Contrabandiștii acționau în județele Suceava și Botoșani

De    •   Publicat acum 3 ani, 14 decembrie 2016   •   Fara comentarii

În perioada martie – decembrie 2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au documentat activitatea unui grup infracţional organizat,  denumit generic  gruparea Baranca,  care a acţionat pe raza judeţelor  Botoşani şi Suceava în sfera contrabandei   cu bunuri de provenienţă  Ucraina şi Republica Moldova, respectiv produse din tutun şi produse petroliere.

S-a reţinut că membrii grupului, cetăţeni români, acţionau într-un mod  organizat, fiind responsabilizaţi  pe anumite segmente de activitate infracţională, în funcţie de aptitudini şi abilităţi individuale, respectiv supravegherea patrulelor poliţiei de frontieră, asigurarea pazei în zona de acţiune, supravegherea traseului de deplasare, trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi distribuirea/valorificarea acestora.

Primul nivel al grupului era constituit din liderii grupului infracţional, cetăţeni români, cu vîrste cuprinse intre 38 si 46 de ani,  domiciliati pe raza judetelor Suceava şi Botosani.

Următorul nivel al grupului infracţional organizat era format din suspecţii care săvârşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a liderilor.

Membrii grupului introduceau ilegal în România, tigarete de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, fie pe la frontiera verde, fie prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut.

Nivelul al treilea era constituit din lucrători vamali care acordau sprijin grupării infracţionale, prin aceea că facilitau introducerea ilegală a bunurilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova şi îi înştiinţau pe membrii grupului cu privire la eventualele controale efectuate în punctul de trecere a frontierei.

Ultimul nivel al grupului este constituit din  persoane care comercializau bunurile provenite din contrabandă pe raza judeţului Botoşani.

Ieri,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Judeţean Iaşi şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat 26 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 7.886 pachete ţigări diferite mărci cu timbru de acciză R.Moldova, în valoare totală de 67.874 lei, 37 litri alcool, în  valoare de 1.449 lei, importante sume de bani ( 88.628 lei , 14.170 euro, 470 dolari, 700 lire sterline ), o barcă pneumatică, 60 telefoane mobile, 53 cartele SIM, 10  autovehicule în valoare totală de 221.517 lei, diferite înscrisuri utile cauzei.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Vasile Cîrstean, Darie Teodor, Daniel Șovan, Constantin Aniculăesei și Vasile Ungureanu  pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

SORIN NICA

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 14 decembrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: decembrie 14, 2016 @ 3:09 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string JJ6Fhq to the field below: