Expoziţie excepțională la Muzeul de Istorie Suceava: peste 1.000 de piese din aur și argint - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Expoziţie excepțională la Muzeul de Istorie Suceava: peste 1.000 de piese din aur și argint

De    •   Publicat acum 3 ani, 15 noiembrie 2016   •   Fara comentarii

 Muzeul de Istorie Suceava 3 29.07.16

În perioada 16 noiembrie – 29 ianuarie 2017, la Muzeul de Istorie Suceava va fi prezentă o expoziţie excepţională, unică prin valoarea şi importanţa exponatelor.

Suceava va găzdui unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î. Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d. Hr.

Cele peste 1.000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice și romane.

Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni.

Conceput ca expoziţie itinerantă şi implicând eforturi deosebite din partea organizatorului, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, acest eveniment cultural remarcabil a fost prezentat pentru prima dată publicului în anul 2013, în capitala României.

Ulterior, expoziţia a fost vernisată în alte 13 mari oraşe din țară.

Muzeul  Bucovinei  din Suceava a contribuit cu 10 piese, toate din aur : aplicile de la Cajvana ( secolul VI î. Hr. ), pandantivul de la Rotopăneşti ( secolul V d. Hr. ) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti ( secolul VII d. Hr. ), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie Suceava.

Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber.

Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare ale metalelor preţioase şi locurilor de descoperire ale pieselor.

SERGIU JIPA

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 15 noiembrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 15, 2016 @ 3:29 pm
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string r3vJ9e to the field below: