De ce se supără partenerul pe noi? Psiholog: „Ne certăm în cuplu deoarece nu ştim să punem corect întrebările” - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

De ce se supără partenerul pe noi? Psiholog: „Ne certăm în cuplu deoarece nu ştim să punem corect întrebările”

De    •   Publicat acum 3 ani, 8 noiembrie 2016   •   Fara comentarii

0-6

De cele mai multe ori, tensiunile în cuplu apar din 3 motive : ori mesajul este înţeles greşit de către partener, ori există o luptă pentru dominare, ori nimeni nu este dispus să înțeleagă mai mult decât celălalt.

Atunci când vine vorba de aşa-zisele negocieri în cuplu, psihologii sunt de părere că nu întotdeauna intenţiile de a-l domina pe partener sunt conştiente, iar o eventuală ceartă cu iubita poate fi evitată dacă vom învăţa să punem întrebările altfel decât le-am pus până acum.

“Comunicarea în cuplu este, fără doar şi poate, vitală într-o relaţie de cuplu, dar dacă nu ştim cum să mânuim acest instrument, există riscul să ne facă mai mult rău decât bine.

O simplă întrebare greşit formulată, un ton un pic nervos sau o atitudine nerăbdătoare sunt elemente care pot escalada într-o ceartă serioasă.

De cele mai multe ori, nefiind atenți la comunicare, făcând-o inconştient, vorbele vor fi percepute de partener ca metode de a domina în relaţie şi va începe să riposteze ca să-şi recâştige avansul pierdut”  declară psihologul Alexandru Pleşea.

În opinia specialistului în psihologia de cuplu, atunci când negociem cu partenera ce să facem în seara asta sau mâine seara, este bine să învăţăm să stăpânim o tehnică foarte populară în Occident, intitulată  Roşu sau Negru.

“Atunci când ne întrebăm iubita dacă vrea să mergem în parc sau la film sau dacă îi place un lucru, s-a dovedit că forma în care s-a construit întrebarea este foarte importantă şi poate oferi deja un răspuns paşnic.

Spre exemplu, nu este productiv pentru noi s-o întrebăm Ai vrea să mergem la film ? sau Îţi place această maşină ? sau  Te-ai hotărât să îl cumperi ?.

Aceste întrebări nu sunt convingătoare pentru că putem primi imediat un răspuns de genul : Aş vrea, dar nu am timp.

Tehnica  Roşu şi Negru  sugerează o alternativă.

O putem întreba Ai prefera să mergem în parc astăzi sau mâine ?

Este o sugestie directă, însă una foarte subtilă.

Înainte ca interlocutorul, şi anume iubita, să se decidă dacă vrea să accepte sau să refuze, îi sugerăm să aleagă în două variante.

În acel moment, inconştient, partenerul va fi forţat să gândească în alţi termeni”  afirmă Pleşea.

TĂNASE TASENŢE

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 8 noiembrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: noiembrie 8, 2016 @ 10:06 am
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string RalAy9 to the field below: