Cenaclul Literar „Eugen Lovinescu” la un an de zămislire… - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Cultural  >  Articolul curent

Cenaclul Literar „Eugen Lovinescu” la un an de zămislire…

De    •   Publicat acum 3 ani, 27 octombrie 2016   •   Fara comentarii

cenaclu-octombrie-2016

A trecut timpul şi filele din calendar s-au desprins una câte una, aşternând un covor din ce în ce mai gros de amintiri. Am început dintr-o vorbă „aruncată” în vânt, cum a spus domnul Alexa Paşcu, dar „prinsă” jurnalistic de Gabriel Todică şi plasată în spaţiul public ca o mare provocare. A început o nouă construcţie a Cenaclului Literar „Eugen Lovinescu” coordonat cândva de V. Gh. Popa… Cu multe ezitări acum, cu nu ştiu câte atunci… pentru că unii dintre noi nu am avut prilejul să-l cunoaştem pe distinsul profesor. Am avut însă prilejul să aflăm câte ceva prin cei care l-au cunoscut şi, ca membri ai cenaclului nou înfiinţat, l-au evocat în nenumărate rânduri. Şi astfel i-am simţit prezenţa. Nu a fost un an uşor dar am încercat să construim ceva, sau mai bine spus am reclădit acel ceva pe care un testament nescris îl cerea imperios.

A trecut un an şi am reuşit să legăm mai multe întâlniri, şedințe de cenaclu, evenimente comune. Ne-am zis că ar fi bine ca acestea să se găsească într-o cronică, dar parcă n-ar fi fost completă. Ne-am mai zis că ar fi frumos să ne adunăm și câteva creaţii într-o antologie, dar parcă n-ar fi fost de ajuns! Ne-am gândit atunci să le adunăm pe toate între coperţile aceleiaşi cărţi. Până la urmă am zămislit o cron-antologie – cum să numim această simbioză între cronică şi antologie? – pe care o aşteptăm de sub tipar. Va fi un copil al nostru pe care îl vom iubi fiecare așa cum ne vom pricepe mai bine.

Întâlnirea din luna septembrie 2016 a fost dedicată acestei zămisliri iar literatura n-a avut loc. Întâlniţi iniţial la Biblioteca Municipală, am fost apoi provocaţi de d-na Saveta Vărăreanu să vizităm o nouă locaţie pentru susţinerea şedințelor. Şi am mers la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, unde părinetele profesor Bogdan Feştilă ne-a aşteptat în capela ortodoxă. Domnia sa a fost bucuros să ne ofere găzduire şi iată-ne din nou, în luna octombrie, într-o nouă sedinţă!

Dacă septembrie i-a aşezat iniţial la aceeaşi masă pe Costica Varganici, Dumitru Simion, Saveta Vărăreanu, Georgiana Gabor, Alexa Paşcu, Gabriel Todică, Vasile Moroşanu, Niculina Prundeanu, Floarea Popescu, Lenuţa Rusu și Cristina Bărăscu, în octombrie lucrările au fost reluate, d-na Niculina Prundeanu dând citire capitolului „Spirala mistică 1” din primul volumul întâi „Nesaţ de Eminescu” al romanului „Lumină de lună”. Doamna Niculina a precizat că numele romanului este un omagiu adus poetului naţional, Eminescu dorind să-şi intituleze astfel primul volum de poezii, nicidecum sub titulatura în care a apărut „din grija” lui Titu Maiorescu. De altfel, romanul scoate la lumină – şi nu neapărat una de lună – multe aspecte tulburi din viaţa poetului, construind un dialog fictiv între marele poet şi un puşti aflat la vârsta întrebărilor. În capitolul supus lecturii au fost dezbătute problematici lingvistice ridicate la nivel de ştiinţă și puse în operă pe seama unui dialog între cei doi interlocuitori din roman, aşa cum a observat Saveta Vărăreanu, dar care au fost comentate diferit de audienţă, Alexa Paşcu fiind de părere că ar trebui adăugate argumente ştiintifice, cu eventuale adnotări sau note de subsol. Pe de altă parte, Gheorghe Varganici a găsit că sub umbrela unui roman fictiv, autorul îşi poate lua libertatea de a-şi construi propria-i istorie. Andreia Cova, din prisma vârstei adolescentine a observat că abordarea este una elitistă şi nu una de masă, cu impact către publicul larg, dar părerea unanimă a fost că deşi literatura se adresează tuturor, aceasta nu este receptată de toţi la fel, filtrele necesare receptării modificând tocmai percepția.

 

cenaclu-octombrie-2016-2

În mrejele lecturii, timpul s-a scurs pe nesimţite, obligându-ne la încheierea serii. Au mai apucat să fie discutate propunerile doamnei Saveta Vărăreanu privind realizarea unei serate literar-artistice, dar lucrurile au rămas deschise discuției, urmând a se vedea finalitatea ideii.

Prezenţi la şedința din octombrie au fost: Costica Varganici, Gheorghe Varganici, Floarea Popescu, Niculina Prundeanu, Andreia Cova, Gabriel Todică, Alexa Paşcu, Saveta Vărăreanu, Cristina Bărăscu, Vasile Moroşanu, Dumitru Simion.

A fost stabilită ziua şi ora următoarei întâlniri, locaţia rămânând aceeaşi: miercuri, 16 noiembrie, ora 17:00.

 

CRISTINA BĂRĂSCU

Foto: GABRIEL TODICĂ

 

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 27 octombrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 27, 2016 @ 10:19 am
 • Sub: Cultural, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string vykWAK to the field below: