COLȚUL CINICULUI (27) – Jurnalul unui consilier de centru-dreapta - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

COLȚUL CINICULUI (27) – Jurnalul unui consilier de centru-dreapta

De    •   Publicat acum 3 ani, 21 octombrie 2016   •   2 comentarii

 

 

Todirel Calugarita cu tigara

 

 

 

 

Todirel CĂLUGĂRIȚA

 

 

 

 

« În loc de ora de religie, o oră de prim-ajutor ! ».

Sunt sigur că mulţi nu s-au gândit la asta, preocupaţi fiind să nu-i supere cumva pe “părinţi”, adică pe popii care beneficiază din plin de serviciile politicienilor – în detrimentul directorilor de şcoli sau de spitale și în schimbul influenţei tâmpe pe care o exercită aceştia asupra alegătorilor!

La ce bun să-nveţe a citi Biblia de unii singuri şi să afle că Dumnezeu le-a pus mâna în cap doar dacă nu umblă cu el în traistă?!

 

***

 

Pe drumul vechi al Poienii Brașov, către Pietrele lui Solomon, pietonii își dau binețe, ca la țară… Dar surpriza cea mai plăcută mi-a produs-o un grup de copii, pe lângă care am trecut… Copiii mi-au urat, în cor, tărăgănat și lungind silabele, asa cum le şade bine ardelenilor în formare: “Bună ziiiuaaaa!”… Cum să nu-ți fie bună, în astfel de condiții!

 

***

 

Aflu, de pe Facebook, că într-o viaţă anterioară aş fi fost Albert Einstein.

Aţi observat că nimeni n-a fost, în viaţa anterioară, soldatul al treilea din rândul patru al legiunii a opta dintr-a nu ştiu câta companie?! Sau, mai de-aproape, eroul necunoscut de la Turtucaia ori ultimul laş?!

Care-ai mai fost  Albert Einstein, un pas in faţă!

 

***

 

Şi prostului i-a dat D-zeu minte, doar că nu din cea de pe urmă! Dar, fiindcă nu i-a lăsat instrucţiunile de folosire, el n-are nicio jenă să susţină că, pentru a fi fericit, nu-i nevoie de creier… Mai ales că i s-a tot dat apă la moară cu sintagma (ce zic?, axioma!) “fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor va fi împărăţia cerurilor”.
Problema e a celor ce nu se-ncred în astfel de traduceri, ce tind să facă din creştin un cretin. Ei îşi mai pun întrebări despre cum ar trebui să se simtă cei plini de spirit, dacă nu umili, deci plini (şi) de smerenie – pentru a putea intra pe poarta cea strâmtă… Săracii de ei: vor ajunge să-şi petreacă veşnicia în compania celor săraci cu duhul! De aceea, zic, să nu renunţăm cu totul la mândrie – spuneţi-i, vă rog, stimă de sine!

 

***

 

Cetatea dacică de la Stârciu (Horoatu Crasnei, jud.Sălaj) a fost nivelată de un buldozer (www.historia.ro). Din eroare… de nebăgare de seamă. Şi măcar dacă iuţeala de mână ce-a mişcat levierul ar fi fost a unui maghiar! Dar chestiunea nu stoarce lacrimi reporterilor TV şi nici nu pare a emoţiona nărodul. Pardon: norodul!
De ce ne-am mira?!
Spre cetatea dacică de la Bâtca Doamnei (Piatra Neamţ), drumul este indicat de doar trei săgeţi, desenate cu vopsea roşie, dacă nu cumva din greşeală, pe colţul unui gard din scânduri…
La Dăbâca, nu există niciun însemn care să indice că acolo şi-ar fi avut reşedinţa voievodul Gelu/Gellou (potrivit lui Anonymus Notarius), iar între ruine se cultivă porumb şi se pasc cai de către bizonul românesc.
Până şi din zidurile Sarmizegetusei s-a luat, până mai ieri, piatră – ca să-şi facă beciuri bolovanii… Despre căutătorii de comori care au scos peste graniţă aurul dacic, ce să mai vorbim ?!
Şi noi vrem să spunem că o să supravieţuim ca naţie…

 

***

 

Românii trăiesc în cele mai mici locuinţe din întreaga UE. Şi mai sunt şi nerecunoscători, pe deasupra, unora ca Videanu, Umbrărescu sau Dragnea, care contribuie, cu vilele lor de mărimea unor stadioane, la creşterea suprafeţei medii de locuit, de la 40 mp, mult sub media europeană, la 90-100 mp, ca în restul Europei urbane. Măcar DNA de le-ar răsplăti eforturile!

 

***

 

Trăim pentru ultima oară şi, din câte îmi amintesc, pentru prima, totodată. De aceea nu-i înţeleg defel pe cei ce se consideră insignifianţi, interschimbabili, mici. Cu atât mai puţin îi înţeleg, cu cât ei sunt dispuşi să o spună cu orice ocazie şi să ne plaseze şi pe noi, ceilalţi, în aceeasi categorie cu ei, pentru a se văicări, cu lejeritate, şi în numele nostru. Iată un soi de solidaritate de care nu încetez să mă dezic! Fiindcă, spre deosebire de ei, care ignoră bastonul de mareşal din raniţa oricărui soldat, eu (căci am plăcerea de a fi eu, am subtila plăcere de a gândi, în timp ce scriu, la persoana întâi singular!) ştiu că sunt unic, cu desăvârşire unic. Cum vrea fiecare dintre voi in parte – dar unic! Iar faptul de a fi unic îmi dă de lucru, paradoxal (dacă revenim la prima frază), pentru…încă o viaţă. Pe care n-am de gând s-o împart cu cei mai mici decât ei înşişi!

 

***

 

Cine regretă comunismul îşi plânge, de fapt, propria-i tinereţe – nefiind aceasta cea mai înţeleaptă atitudine pe care ar putea-o avea faţă de trecut!

 

***

 

26 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor – atât prevăd normativele UE privind mediul şi Legea nr.247/2007 că ar fi necesarul, nu 6 mp – ca la noi, la… Folticeni. Parcurile, insulele de verdeaţă, zonele de agrement, versanţii împăduriţi şi perdelele forestiere ar trebui să ne inunde, din toate părţile. În locul lor, au apărut autoturismele, cu care fiecare ghiolban arde gazul de pomană (că, spuneţi-mi, ce altceva se poate face în târgul de pe Şomuz?!) şi îl presează, explicit sau implicit, pe primar să invadeze spaţiile verzi cu locuri de parcare.
La o populaţie de 24.619 locuitori, ar fi necesare 64 hectare de spaţii verzi. Iar acestea nu se obţin ciunţind părculeţul din spatele Bibliotecii municipale “Eugen Lovinescu”, nici intrând cu buldozerele într-un Sit Natura 2000 (Parcul “Nada Florilor”), ca să faci concurenţă hotelului «Miraj», de vizavi de sediul Poliţiei municipiului Fălticeni.

Ăştia nu ne mai lasă nici iarba verde de acasă, la care să se întoarcă, măcar cu dorul, ai noştri plecaţi în Străinezia!

 

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 21 octombrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 21, 2016 @ 11:46 am
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

2 comentarii

 1. Gaby spune:

  Doamne cât adevăr! Dureros de adevarat!!!!

 2. elena spune:

  Da, iacă fac un pas în faţă…referitor la Albert Einstein, deşi mă mir tare, tare, că sunt de alt gen… 🙂 că doar nu erau posibile unele schimbări…pe atunci…
  Mi-a plăcut cernerea cinismului, d-le! Zi bună, din Vrancea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 8Jm9ny to the field below: