Conducerea comunității evreiești din România a reinaugurat sinagoga din Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Conducerea comunității evreiești din România a reinaugurat sinagoga din Suceava

De    •   Publicat acum 3 ani, 7 octombrie 2016   •   Fara comentarii

 • clădirea modernizată va intra în circuitul turistic

 

 inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-1

Astăzi, în prezența rabinului şef al României Rafael Schaffer, a preşedintelui Federației Comunităților Evreiești din România Aurel Vainer, a unui reprezentant al ambasadei Israelului la București, a membrilor comunității evreiești din București și Suceava și a oficialităților sucevene, a avut loc reinaugurarea sinagogii din Suceava ( vechime 146 ani ), după lucrările de modernizare sponsorizate de Comunitatea Evreilor din România, fundația Caritatea  București și Primăria Suceava.

Au participat, printre alții, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Pimen, șeful Inspectoratului Școlar Gheorghe Lazăr, deputatul PSD Ioan Stan.

inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-6

Evenimentul a fost inclus în manifestările  75 de ani de la deportarea evreilor bucovineni în Transnistria.

În 1941, în perioada mareșalului Ion Antonescu, 6.000 de evrei din zonele Suceava, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au fost deportați în Transnistria.

 

inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-5

Ieri, în cadrul evenimentului comemorativ, au fost dezvelite plăci comemorative și s-au derulat ceremoniale religioase la templul evreiesc Rădăuți și la gările din Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului.

Azi, același lucru s-a petrecut la gara Burdujeni, după care a fost reinaugurată sinagoga din centrul Sucevei ( cea mai veche clădire din oraș ), situată între Casa Culturii și Cinema  Modern.

 inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-4

Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a decis ca sinagoga din Suceava să fie deschisă publicului, în interior fiind amenajată o expoziţie foto-documentară.

Astăzi, preşedintele Comunităţii Evreieşti Suceava, Sorin Golda, a spus că  “după reabilitarea generală, avem bucuria să o reinaugurăm material, prin cele două plăci, cât și spiritual cu ajutorul dlui. rabin Schaffer.

Avem printre noi câțiva supraviețuitori care atestă că istoria pe care o simbolizăm a fost, chiar dacă mai sunt unii care încercă să nege acest holocaust transnistrean”,  iar Vainer a menționat că  “despre refacerea sinagogii din Suceava am zis mereu că sunt vorbe, dar când am fost acum 3 săptămâni aici, am văzut că s-a băgat accelerație, ca să zic asa…

Veți vedea un loc frumos, un loc luminos, un lăcaș de cult care impune credință și respect”.

inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-3

La rândul său, primarul Ion Lungu a precizat că  “e un eveniment îmbucurător, o clădire importantă a orașului a fost reabilitată, consolidată.

Acest lucru s-a întâmplat la mai toate unitățile de cult din Suceava, le-am mai pregătit cred pentru încă 100 de ani”.

 inaugurare-sinagoga-suceava-07-10-2

Numărul evreilor a scăzut constant în ultimii zeci de ani.

La recensământul populației din 2011 erau înregistrați în județul Suceava 70 de evrei ( dintre care 27 în municipiul reședință, 17 la Rădăuți și 12 la Fălticeni ).

DAN PASCARU

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 7 octombrie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: octombrie 7, 2016 @ 3:51 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string njZ3RI to the field below: