Șase șefi ai spionilor de la "Doi ș'un sfert", cercetați penal că au deturnat bani pentru mofturile lui Gabriel Oprea - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri nationale  >  Articolul curent

Șase șefi ai spionilor de la “Doi ș’un sfert”, cercetați penal că au deturnat bani pentru mofturile lui Gabriel Oprea

De    •   Publicat acum 4 ani, 29 august 2016   •   Fara comentarii

Sursa foto: Digi 24

Sursa foto: Digi 24

Aglomerație la sediul central al DNA, unde au fost duși rând pe rând actualii și foștii șefi ai Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul MAI.

De altfel, procurorii anticorupție au dispus urmărirea penală împotriva lui Rareș Văduva, șef DIPI până astăzi când a fost demis de premierul Dacian Cioloș, Gheorghe Nicolae, fost șef DIPI, Gelu-Marin Oltean, fost șef DIPI, Nelu Zărnică, fost șef adjunct al DIPI, Gheorghe Popa, fost șef DIPI, și Ioan-Dorin Popa, fost șef adjunct Diviziune administrativă a  DIPI.

Aceștia sunt acuzați de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

Acesta este un caz disjuns din cel al fostului ministru de interne Gabriel Oprea privind achiziții dubioase din fondurile DIPI pentru misiuni operative.

 

Vă prezentăm textul integral al  comunicatului de presă transmis de DNA:

 

“În completarea comunicatului nr. 1136/VIII/3  din data de 29 august 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia pentru combaterea corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane cu funcţii de conducere în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), având calitatea de suspect în cauză:

VĂDUVA RAREŞ, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior şi în prezent şef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

 

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii  infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

 

OLTEAN GELU-MARIN, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul săvârşirii  infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

 

ZĂRNICĂ NELU, chestor principal de poliție, la data faptelor şef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul săvârşirii  infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată.

POPA GHEORGHE, comisar șef de poliție, la data faptelor şef adjunct al D.G.I.P.I. (structură operativă a D.I.P.I.) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare.

 

POPA IOAN-DORIN, comisar şef, la data faptelor șef adjunct Diviziune administrativă a  D.I.P.I. sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

 1. În cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin şi-a însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale.
 2. În cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., şi-a însuşit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea şi deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale.

 1. Suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei – cheltuieli care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

 

 1. Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative.

 

 1. În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareş a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptaţi către cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice.

 

În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform  Codului de procedură penală, în dosarul menţionat.

 

La data de 29 august 2016, persoanelor menţionate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

 

         Pentru fapte similare NICOLAE GHEORGHE şi ZĂRNICĂ NELU au fost trimişi în judecată într-un dosar din care a fost disjunsă prezenta cauză (vezi comunicat nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016).

        

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 29 august 2016
 • de:
 • Ultima modificare: august 29, 2016 @ 7:07 pm
 • Sub: Ştiri nationale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string 9isILp to the field below: