Colțul cinicului (26) - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Editorial  >  Articolul curent

Colțul cinicului (26)

De    •   Publicat acum 2 ani, 25 august 2016   •   Fara comentarii

 

Todirel Calugarita cu tigara

 

 

 

 

Todirel CĂLUGĂRIȚA

 

 

 

 

Nazismul, cel mai mare ucigas de Nietzsche… Nu poţi fi echilibrat, când eşti genial ca gânditor – chiar dacă rişti să ai posteritatea încărcată!

 

***

 

“O să am o discuţie cu el… Abia aştept s-ajung acasă! Hai, pa!” – se repede, în telefon, necunoscuta din maxi-taxi. Iar eu nu ştiu cum aş putea face rost mai repejor de numărul de telefon al nefericitului…

 

***

 

Tresar la frazele pe care o tânără le trimite, din spaţiul public, unei cunoştinţe: “Voi face acest lucru… Vorbeşti de lup, şi lupul s-a prezentat!… Cum doriţi dvs., nu mai facem şi pretenţii!”. Şi mă mir că nu i-a luat decât un sfert de oră ca să le emită, când alţii ar avea nevoie de câteva decenii pentru a deveni… creatori de limbă…
Dar îmi dau seama, totodată, că “geaba chichirez galceava” sau bat apa-n piuă, dând să corijez “îndemânările lingvistice” ale vreunei preţioase ridicole. “Nema putirinţa” – creaturile sau, mă rog, creatoarele sunt impermeabile la logică și imune la firesc!

 

***

 

Gelosul nu s-ar lăsa târât în braţele adevărului, dar nici cu incertitudini nu s-ar putea hrăni la nesfârşit…

 

***

 

Cei care nu cred, neam, în existenţa războiului, chiar dacă amoros, dintre bărbaţi şi femei vor fi recoltaţi de pe câmpul de luptă, chiar dacă acesta e budoarul unei cucoane, şi vor fi reduşi la minima lor, chiar dacă pentru a fi transformaţi în amulete şi talismane, şi nu doar în preşuri!
Mă gândeam la aceasta când, dorind să cumpăr în grabă ceva de la magazinul din colţ, am găsit înaintea mea o doamnă. Care, deşi m-a văzut cu banii pregătiţi (sau poate tocmai pentru că m-a văzut!) s-a apucat să cumpere cu de-amănuntul şi cu mofturi întreaga marfă, mâncându-mi mie, un delicat, tot timpul socialmente necesar unei biete achiziţii de doi lei… Timp înmulţit cu şapte – opt!

 

***

 

Cât de nedreaptă şi de egoistă poate fi dragostea! Şi este aşa când, în spatele persoanei iubite, îi aduce la acelaşi numitor pe toţi ceilalţi, le ignoră calităţile şi îi exclude de la orice comuniune între suflete, de la orice francmasonerie de conjunctură…

 

***

 

Când cineva afirmă despre noi că am fi buni, frumoşi, cool-ţi sau nu mai ştiu cum, s-ar cădea să ne întrebăm: oare cum a ajuns respectivul în postura de lăudător al virtuţilor noastre?! Şi cum de-am greşit, cedându-i dreptul de a pune note şi de a face aprecieri publice asupra noastră, chiar dacă favorabile?! Cui folosesc, de fapt, aşa-zisele noastre virtuţi, nouă sau celor care ni le scot în evidenţă, vorbind în numele unei societăţi pervertite?

 

***

 

Comerciantii noştri par a se adresa mai degrabă europenilor din vest, decât băştinaşilor.
Altminteri ce-ar căuta, în buricul târgului, nume de firme ca “Bee cool“, “Moments“, “Megastore Inpride“, “Happy Toor“, “Ladies vs Gentlemen“, “Styl“, “Vento’s” (şi…să mă scuze prietenii cărora nu le fac, aici, publicitate gratuită !)? De să nu ştie săteanul din împrejurimi unde să-şi ostoiască setea cu o halbă de bere sau unde să «sacrifice» câţiva mici…
Ori le pute limba română?!

 

Ziarul de pe Net

    Print       Email
 • Publicat: acum 2 ani, 25 august 2016
 • de:
 • Ultima modificare: august 25, 2016 @ 6:52 pm
 • Sub: Editorial, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string IydN7H to the field below: