Ultimul 23 august comunist la Suceava - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Ultimul 23 august comunist la Suceava

De    •   Publicat acum 4 ani, 23 august 2016   •   Fara comentarii

1 (11)

 

Pentru cine nu a trait vremurile comuniste, ziua de 23 august nu reprezintă nimic deosebit.  Ceilalți ne amintim de fosta sărbătoare națională, denumită „revoluţie de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă”.   Ziua în care cultul personalității celor doi lideri NICOLAE și ELENA CEAUȘESCU era dus la extrem.

Singurul ziar județean,  Zori Noi  ( actualul  Crai Nou  ) prezenta în număruldin 23 august 1989 cuvântarea președintelui, care se întindea pe nu mai puțin de 4 pagini  ( foto sus ).  Delirul verbal era întrerupt de  “aplauze puternice, prelungite”  și de felurite scandări. 

Din agenda zilei de 23 august nu lipseau tradiționalele defilări, spectacole artistice, întreceri sportive.  Zori Noi  oglindea pe larg manifestările la care luau parte  “mii de oameni ai muncii de la orașe și sate, strâns uniți în jurul Partidului Comunist Român și a președintelui RSR, tovarășul NICOLAE CEAUȘESCU”.  ( foto jos )

2 (9)

 

Pe 25 august 1989, ziarul comunist sucevean detalia manifestarea din Piața  23 August  ( actuala esplanadă a Casei Culturii ), prezidată de primul-secretar al Comitetului Județean de Partid COSTICĂ STOICA și de invitatul de onoare – primul secretar al Comitetului Regional de Partid Cernăuți NICOLAI NICOLAEVICI NIVALOV.

Șoimii patriei, pionierii, uteciștii, oamenii muncii și pensionarii defilau cu steaguri, panouri și cu care alegorice care evidențiau  “fierbintea dragoste a locuitorilor față de patrie și partid, față de iubitul nostru conducător”.

3 (5) 4 (5)

 

Reportajul dedicat manifestației de la Suceava includea scurte declarații ale unor participanți, evident în aceeași linie festivistă.

5 (6)

 

 

Materialele dedicate sărbătorii naționale de 23 august 1989 ( care avea să fie și ultima… ) de la Suceava se încheiau cu trecerea succintă în revistă a unor “frumoase și atractive manifestări educativ – recreative, artistice și sportive”.

 

TEODOR PUȘCAȘU

 

6 (4)

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 23 august 2016
 • de:
 • Ultima modificare: august 23, 2016 @ 3:07 pm
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string Aqo5Iv to the field below: