FLUTUR le-a recomandat sucevenilor din diaspora să investească în agricultură și turism - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

FLUTUR le-a recomandat sucevenilor din diaspora să investească în agricultură și turism

De    •   Publicat acum 4 ani, 2 august 2016   •   Fara comentarii

 • în schimb, stranierii s-au arătat nemulțumiți de birocrație, de lipsa finanțărilor și că „trebuie să deschidem multe uși cu buzunarul

 

FOTO: Ziarul de pe Net

FOTO: Ziarul de pe Net

 

Astăzi, la Palatul Administrativ, s-a desfășurat cea de-a doua întâlnire a autorităților județene cu diaspora sucevenilor.

Dacă ieri, așa cum ați aflat din  ZdpN,  stranierii  au început să părăsească sala după o oră de la debutul ședinței, lăsând jumătate din scaune goale, astăzi șeful CJ GHEORGHE FLUTUR a decis mutarea întâlnirii într-o sală mai mică, cu aproximativ 70 de locuri.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Camerei de Comerț și Industrie, Registrului Comerțului, AFIR, Agenției de Ocupare a Forței de Muncă au prezentat programele pe care le derulează, dar majoritatea opiniilor invitaților s-au referit la birocrația funcționarilor, întârzierea subvențiilor, condițiile dificile de finanțare și perpetuarea spăgilor.

FLUTUR, cu experiența de ministru a Agriculturii, a ținut să-i îndrume pe invitați :  “Sugestia este să vă asociați pentru a rezista pe piață, deocamdată samsarii fac regulile pe piață, iar pe piețele externe ieșim destul de timid.

Oamenii au nevoie de povești de succes, avem și povești triste, dar trebuie să le evităm alea…

Hai să evităm greșelile care să zicem că s-au săvârșit de unii care acum sunt în faliment”.

La remarca unui sucevean că  “se impune un control al samsarilor de către autoritățile locale”,  șeful CJ a menționat  “comerțul trebuie verificat, dar trebuie să investiți în abatoare, mai ales în zona de munte.

Trebuie să luptăm împotriva pieței negre, dar fermierii nu sunt suficient de bine organizați”.

Un tânăr a propus introducerea unor facilități pentru sucevenii care investesc “în loc de 10 avize, să fie numai 3 sau dintr-o singură locație să le luăm pe toate 10 sau un an să nu plătim impozit pe profit”,  președintele executiv al CCI LUCIAN GHEORGHIU răspunzând că  “nici eliminarea avizelor nu este o soluție, noi propunem reînființarea unui Birou Unic pentru obținerea avizelor, am putea simplifica activitatea”.

O suceveancă ce muncește în străinătate și-a spus oful :  “Nu am nicio firmă, dar pe domeniul agricol nouă tinerilor ne este frică să începem o activitate, ne izbim de foarte multe legi, foarte multe piedici, trebuie să deschidem multe uși cu buzunarul, trebuie să dăm șpăgi stânga – dreapta.

La un moment dat ne izbim de un zid și nu mai putem trece, se schimbă legea peste noapte”,  FLUTUR reacționând  “sigur că, în parte, aș fi de acord cu ce ați spus, dar avem nevoie de oameni optimiști…

Birocrație este, e trist că trebuie să dați șpagă, mergeți și spuneți la instituțiile statului care își fac treaba eficient, că trebuie să scăpăm de această plagă a șpăgii și corupției”.

Ședința lui FLUTUR cu diaspora a fost  deturnată  câteva minute de un căpitan în rezervă din Iași, care a solicitat sponsorizare pentru editarea a 2 cărți despre Ștefan cel Mare  “cu foarte multe noutăți”,  șeful CJ, vizibil iritat, evitându-l cu remarca  “azi vreau să discutăm despre oportunități economice în zonă, am reținut ce doriți, avem Muzeul de istorie deschis proaspăt, vă promit că la urmă stăm de vorbă, sunt extraordinar de interesante temele cu marele voievod Ștefan cel Mare și dacă economia va merge în acest județ, să vedeți ce bine vă tipăriți și dvs. cărțile”.

Joi la ora 11, la Palatul Administrativ, se va derula a 3 –a ședință a conducerii județului cu diaspora.

DAN PASCARU

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 2 august 2016
 • de:
 • Ultima modificare: august 2, 2016 @ 4:11 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string r1q7OG to the field below: