Fostul consulat austriac din Fălticeni a revenit la Consiliul Județean, dar continuă să se degradeze - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Reportaje  >  Articolul curent

Fostul consulat austriac din Fălticeni a revenit la Consiliul Județean, dar continuă să se degradeze

De    •   Publicat acum 4 ani, 1 august 2016   •   7 comentarii

 • lipsa fondurilor va preschimba, dacă nu se vor lua măsuri rapide, edificiul de pe strada Sucevei într-un maldăr de moloz
 • Consiliul Județean și Primăria Fălticeni nu au făcut altceva decât să  plimbe  în acte clădirea, încercând să paseze responsabilitatea

 

Crama-de-pe-Sucevei-23-1024x614

 

Soarta fostului consulat austriac de pe strada Sucevei nr. 47 din Fălticeni ( sau a fostei crame, după cum mai este cunoscută de localnici ) pare pecetluită.

Clădirea ridicată la începutul secolului trecut, altădată falnică, a ajuns o jalnică ruină, din care unii au furat ce au putut și în care alții și-au aruncat gunoaiele.

În urma semnalelor apărute în  ZdpN,  municipalitatea s-a  înduioșat  și a ridicat mizeria, a demolat gardul de lemn de la stradă și chiar a montat câteva bănci, deși domeniul nu-i aparține.

 

Consulat austriac 03.01.15(8)

 

De fapt, ceea ce vedeți în fotografii este urmarea unei simple  chestii  politice : lăsat de izbeliște în anii ‘90,fostul consulat austriac a devenit în ultimii ani o  minge  pe care Consiliul Județean PSD ( Nechifor ) a pasat-o Primăriei PSD Fălticeni ( Coman ), dar consilierii locali PNL au refuzat tranzacția, solicitând  la pachet  și bani pentru refacere.

La începutul acestui an, istoria decăderii clădirii a fost detaliată într-un serial  ZdpN.

 

CITEȘTE

http://www.ziaruldepenet.ro/2016/01/03/cum-a-ajuns-ruine-fostul-consulat-austriac-de-la-falticeni-1-guvernul-se-spala-pe-maini-cj-preia-ce-poate/

 

http://www.ziaruldepenet.ro/2016/01/04/cum-a-ajuns-ruine-fostul-consulat-austriac-de-la-falticeni-2-directia-agricola-preda-mai-putin-teren-cadastrul-se-conformeaza/

 

http://www.ziaruldepenet.ro/2016/01/05/cum-a-ajuns-ruine-fostul-consulat-austriac-de-la-falticeni-3-rateul-lui-radulescu-si-revenirea-aprobata/

 

http://www.ziaruldepenet.ro/2016/01/06/cum-a-ajuns-ruine-fostul-consulat-austriac-de-la-falticeni-4-alesii-locali-si-oaspetii-austrieci-doar-vorbe-2/

 

Consulat austriac 03.01.15(7)

 

Revenind la zi, în ședința CJ din această lună, noul președinte liberal Gheorghe Flutur a ținut neapărat să schimbe decizia precedesorului său social democrat, inițiind un proiect de revocare a hotărârii de anul trecut.

Foarte  vocali  la alte proiecte dezbătute în ședință ( printre altele, Nechifor asemuindu-l pe Flutur cu președintele Turciei, Erdogan… ), aleșii PNL și PSD nu au dat nici cea mai mică atenție ruinei din Fălticeni. Au votat fără să zică nici  pâs  !

Dar e de înțeles, dacă ne gândim că tot timpul atât Consiliul Județean, cât și Primăria Fălticeni s-au plâns de lipsa fondurilor necesare consolidărilor.  Ambele instituții au avansat posibilitatea accesării unor fonduri europene, dar aceste proiecte s-au dovedit simple  povești  pentru adormit opinia publică.

Mai mult, în timpul reabilitării străzii Sucevei, organizarea de șantier s-a făcut în curtea fostului consulat, clădirea fiind folosită pe post de toaletă de muncitori. Conducerea Primăriei Fălticeni a asistat pasivă la distrugerile făcute și  s-a limitat la bătutul cu cărămida în piept prin presă că vrea să o salveze.

crama Sucevei 28.07 (1) Crama Sucevei 18.06 (13)

Rămâne de văzut care sunt planurile lui Gheorghe FLUTUR cu această clădire și să sperăm că va trece la fapte destul de repede.

 

Consulat austriac 03.01.15(8)

 

Dacă situația va continua ( și, deocamdată, nu avem motive să credem altfel ! ), peste nu foarte mulți ani ne vom aminti de fostul consulat austriac de pe strada Sucevei din Fălticeni numai din fotografii…

 

TEODOR PUȘCAȘU  /  MIHAI SPÎNU

    Print       Email
 • Publicat: acum 4 ani, 1 august 2016
 • de:
 • Ultima modificare: august 1, 2016 @ 11:05 am
 • Sub: Reportaje, Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

7 comentarii

 1. Am fost si eu la acest (fost) consulat si m-am uitat la el din mai multe unghiuri si sincer va spun, nu prea inteleg de ce-i batalia asa de mare pentru el. Acum mai putin de un an Consiliul Judetean vroia sa scape de el, iar in prezent il vrea inapoi. Pentru ce? Cand l-au avut, l-au ruinat. Se va schimba oare optica (si practica)? In afara de o groapa imensa in interior si o fatada tipic germana, restul nu prea mai conteaza. Doar aspectul sau mai poate fi o muza pentru nostalgici, dar chiar nu cred ca ascunde o comoara astfel incat sa-l ravneasca atat de mult cei de la judet. Mai mult decat o ambitie personala conform sistemului “ba pe-a ma-tii!”, nu intrezaresc! Lamuriti-ma si pe mine daca lucrurile stau alt fel!

  • gabriel spune:

   E probabil trecut la cladiri de patrimoniu,nu e putin lucru,se pot obtine fonduri pentru restaurare,refacere, acolo e problema,cine gestioneaza fondurile si ce destinatie va avea.

  • Mihai spune:

   Domnule Gabriel Todica poate ati prefera sa avem grija de chisocurile de ziare si de panourile de reclame din centrul orasului in schimbul cladirilor de patrimoniu. Asa oameni de cultura, asa oras!
   Citindu-va comentariul imi dau seama, sincer sa va spun, ca nu avem de ce sa ne batem pentru aceste cladiri. De ce? Pentru niste oameni care habar nu au unde s-au nascut. Imi demonstrati cultura dumneavoastra deosebita in materie de arhitectura in descrierea fatadei “tip germana”. V-as pune un 2 si v-as trimite la loc! Pacat de ele cladiri dar daca nu au pentru cine fi, aveti dreptate! Sa le darame! Sa se construiasca altele mai frumoase de copiii dumneavoastra domnule Todica! Rusine si inca odata, pacat!

 2. AI!AI!AI! spune:

  Aceasta cladire (dupa parerea mea)are un stil mai apropiat de cladirile laterale cu chilii din unele manastiri si de unele cladiri de locuit din sediile unor unitati de cavalerie franceze.Mie imi pare ca la baza este stilul bizantin (cu plane dreptunghiulare)peste care s-au adaugat elemnte ale stilului gotic.Desi nu vad arcade interioare, unghiurile de baza peretilor exteriori ma fac sa cred ca initial cladirea a avut contraforti mascati ceea ce imi da senzatia si a unor elemente romanice.Imi pare ca este o adaptare laica a stilului moldovensc compozit!Nu am vazut cladirea real ci doar in fotografii.Cand am putin timp ma deplasez sa vad exact despre ce este vorba!

 3. Maozedong spune:

  Subscriu la ceea ce afirmă domnul Mihai, care este indulgent faţă de “comentariul” domnului Gabriel Todică. Poate domnule Todică, ar trebui să mergem toţi şi să ne-nchinăm la “neocultura” manelist postrevoluţionară din ultimii 26-27 de ani concretizată în ultimul “cincinal”, în troaca de la Nada Florilor, acolo unde numai de la deschiderea din luna iunie a.c. s-au înbolnăvit de meningită peste 15 persoane, majoritatea dintre ele fiind copii, sau la “celebrul ceas de la Nada Florilor” unde “evenimentele culturale” numai evenimente nu sunt. Foc de artificii pentru prostime, supraevaluate ca să-şi justifice tîlharii politici matrapazlîcurile şi atît. Revenind, acea latrină publică este un focar de infecţii pentru tîrgul ăsta, la fel cum sunt canalizările de pe strada Sucevii şi străzile adiacente, precum şi toate aşa-zisele partide politice care s-au perindat pe la conducere după “89. Dumneata ştii, dacă n-oi fi ştiind deja fiind chiar celebrul arbitru de fotbal din perioada lui Ceauşescu, că şi atunci, la fel ca şi acum, se mergea cu “sarsanaua” la Bucureşti să se aprobe “planurile de investiţii” ? Ştii că s-a cărat la greu peşte, mere şi altele la foştii miniştrii socialişti ca să se aprobe construcţia “Sticlei”, “Amidonului” şi “Chimiei”? Ştii că s-a convenit şi li s-au plătit despăgubiri urmaşilor Lovineştilor şi altora ca pe proprietăţile lor să fie înfiinţate muzee, muzee cu care astăzi mulţi sfercotocţi politici se laudă, dar n-au nici măcar o singură contribuţie? Domnule Todică, din păcate faci parte din “generaţia de aur a manelelor”, indiferent de anul în care te-ai născut. Oamenii raţionali, indiferent de simpatiile şi antipatiile politice pe care le au, ar raţiona mult mai pragmatic în folosul tîrgului ăstuia în care trăiesc şi care decade din ce în ce mai mult, deoarece “la butoane” sunt lăsaţi fel de fel de fel de şmecheri/hoţi şi analfabeţi. Oare un om “normal”, atunci cînd doreşte o schimbare materială, implicit socială, de la un anumit nivel, nu se gîndeşte ca lucrurile mai puţin bune şi eficiente de pe vremea socialismului lui Ceauşescu, să le înlocuiască cu altele moderne şi mai eficiente? Aşa, după cum spui şi dumneata, la ce ne mai trebuie consulat austriac? În ideia aceasta, poate ar trebui să ne-ntrebăm: oare de ce mai trăim într-un oraş cu rang de municipiu chipurile, cînd nu ai spital, nu ai maternitate, nu ai facilităţi urbanistice minime, dar plăteşti taxe şi impozite pentru a umple buzunarele unor escroci, care se preumblă prin primărie de 26 de ani? Aş mai continua, dar modul de gîndire al unora este mult prea “subţire…”
  P.S. Domnii de la Ziarul de pe Net, poate lasă pe pagina online şi un număr de telefon unde pot fi contactaţi în caz de urgenţă (un reportaj, o sesizare e.t.c.)

  P.S By the way…Chestia cu meningita la ştioalna lui Coman:
  http://www.obiectivdesuceava.ro/local/de-ce-incearca-dsp-suceava-sa-ascunda-sub-pres-focarul-de-meningita-de-la-falticeni/

 4. AI!AI!AI! spune:

  Daca este adevarat contactati reprezentantii OMS in Romania si cereti ancheta!De asemeni sesizati in scris prefectul in legatura cu tainuirea cazurilor de contaminare cu enterovirusi.Pot urma ridicari de drept de a profesa si multi ani de puscarie pentru cei vinoati sau implicati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string o9JQ7V to the field below: