Lista neagră a pesticidelor din UE: 209 dintre acestea pot reprezenta riscuri pentru sănătate și mediu - Ziarul de pe Net
Incarcare...
Esti aici:    >  Ştiri locale  >  Articolul curent

Lista neagră a pesticidelor din UE: 209 dintre acestea pot reprezenta riscuri pentru sănătate și mediu

De    •   Publicat acum 3 ani, 27 iulie 2016   •   Fara comentarii

pesticide

 

Greenpeace  Germania a publicat astăzi o nouă versiune a catalogului intitulat Lista neagră a pesticidelor în UE,  realizat de Lars Neumeister, un expert independent, care inventariază toate pesticidele autorizate în Uniunea Europeană în funcție de potențialele riscuri pe care le reprezintă pentru sănătatea oamenilor si a mediului.

Greenpeace  le solicită politicienilor și comercianților să sprijine fermierii în ceea ce privește înlăturarea pesticidelor și îngrășămintelor sintetice și să încurajeze trecerea către un model de agricultură ecologic.

“Cele mai periculoase pesticide pentru oameni și mediu trebuie să dispară de pe câmpuri și din alimentația oamenilor.

În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanță toxică nu este înlocuită de o alta.

Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă și în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”  spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei  pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace  Germania.

Raportul analizează cele 520 de substanțe active permise în UE și le evaluează riscul potențial.

Lista neagră a pesticidelor conține 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului și sănătății oamenilor și a căror înlăturare din uz ar trebui să fie prioritară.

111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sănătatea oamenilor – substanțe precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca un posibil cancerigen sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.

62 de pesticide îndeplinesc cel puțin două criterii de interzicere imediată pentru a proteja mediul – imidaclopridul, care este toxic pentru albine și alte insecte și a cărui utilizare este restricționată în prezent.

Pe lângă acestea, alte 36 de pesticide se află pe lista neagră pentru un cumul de toxicitate – un fungicid numit captan, o substanță  cancerigenă, imunodepresivă, toxică pentru pești și alte organisme.

 

SIMONA RĂDOI

    Print       Email
 • Publicat: acum 3 ani, 27 iulie 2016
 • de:
 • Ultima modificare: iulie 27, 2016 @ 3:52 pm
 • Sub: Ştiri locale, Toate articolele
 • Termene si conditii:

  • Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
  • ZiaruldepeNet.ro si administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online nu raspund din punct de vedere juridic pentru continutul comentariilor vizitatorilor.
  • Responsabilitatea pentru comentariile postate revine in totalitate utilizatorului care beneficiaza de serviciul de a putea posta un comentariu.
  • Comentariile cu jigniri sau continut vulgar vor fi sterse, iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please copy the string MqOAaU to the field below: